Reconciliere siriano-libaneză, la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, şi-a făcut la sfârşitul săptămânii trecute marea întoarcere pe scena politică internaţională, după ce la Paris şi-a dat acordul pentru lansarea

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, şi-a făcut la sfârşitul săptămânii trecute marea întoarcere pe scena politică internaţională, după ce la Paris şi-a dat acordul pentru lansarea relaţiilor diplomatice între Damasc şi Beirut.

După o reuniune cu Nicolas Sarkozy şi cu preşedintele libanez Michel Sleimane, Bashar al-Assad (izolat în ultimii trei ani din cauza asasinării fostului premier libanez Rafik Hariri) a confirmat că Siria şi Libanul intenţionează să îşi deschidă ambasade reciproc.

La rândul său, Nicolas Sarkozy a anunţat că în luna septembrie va merge în vizită la Damasc, unde niciun preşedinte francez nu a mai mers din 2002, calificând anunţul lui al-Assad drept "absolut istoric".

Parisul, capitala Europei

Peste 40 de şefi de stat şi de guvern din Europa, printre care şi Traian Băsescu, şi şefi de la sud de Mediterana s-au reunit ieri, la Paris, pentru lansarea Uniunii Mediteraneene (UM), un proiect "încă presărat cu obstacole", după cum comentează unii analişti.

Summitul a fost boicotat de liderul libian, Muammar Gaddafi, care consideră UM un "plan înspăimântător", în timp ce regele Marocului, Mohammed al VI-lea (absent de marcă al summitului), a fost reprezentat de fratele său, prinţul Moulay Rachid.

În faţa scepticilor care se îndoiesc de viitorul UM, preşedinţia franceză a subliniat că "primul succes al Uniunii Mediteraneene este că a oferit un motiv pentru a pune pe toată lumea la aceeaşi masă".

Salut decizia istorică şi rolul esenţial jucat de Damasc în Orientul Mijlociu. Dacă vrem să facem progrese pe drumul păcii, atunci trebuie să vorbim cu toată lumea.
Nicolas Sarkozy,
preşedintele Franţei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite