Reconciliere naţională în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Musharraf şi fostul premier, Benazir Bhutto, doresc să îşi împartă puterea, mişcare sprijinită discret de SUA Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, şi fostul premier

Generalul Musharraf şi fostul premier, Benazir Bhutto, doresc să îşi împartă puterea, mişcare sprijinită discret de SUA

Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, şi fostul premier Benazir Bhutto au ajuns la un acord "de reconciliere naţională", care deschide calea unei împărţiri a puterii.

În urma acestei înţelegeri, la alegerile prezidenţiale anticipate de astăzi, şeful statului va avea sprijinul Partidului Poporului Pakistanez (PPP), formaţiunea condusă de fostul prim-ministru aflat în exil din 1999.

Acordul, încheiat după negocieri dure, a fost anunţat în mod oficial ieri de către Pervez Musharraf.

Ministrul transporturilor, Sheikh Rashid, un apropiat al preşedintelui, a declarat că decretul de reconciliere naţională prevede o amnistie pentru responsabilii politici, inclusiv pentru Benazir Bhutto, acuzată de corupţie. Potrivit unor surse oficiale, citate de AFP, acordul nu va fi aplicat şi în cazul lui Nawaz Sharif, un alt fost premier aflat în exil.

Odată ridicate acuzaţiile de corupţie, Bhutto intenţionează să revină în Pakistan pe 18 octombrie, pentru a-şi pregăti partidul, cel mai mare din ţară, de alegerile parlamentare de la începutul anului viitor. Înţelegerea a fost posibilă după ce generalul Musharraf a acceptat să renunţe la conducerea armatei, dacă va fi reales pentru un al doilea mandat prezidenţial de cinci ani.

Aflată în prezent la Londra, unde au avut loc negocierile cu trimişii preşedintelui, fostul prim-ministru a declarat că unii termeni ai acordului vor fi discutaţi mai târziu. Bhutto a solicitat ca şeful statului să nu mai poată dizolva parlamentul şi să demită premierul. O a treia cerere se referă la modificarea unui articol din Constituţie care prevede doar două mandate în fruntea guvernului.

Casa Albă nu a făcut niciun fel de comentariu asupra acordului, precizând doar că aşteaptă alegeri "libere şi corecte". Analiştii notează însă că SUA au încurajat "discret" înţelegerea între doi politicieni de care Washingtonul are nevoie în lupta cu reţelele teroriste din zonă.

Curtea Supremă a autorizat organizarea de alegeri prezidenţiale, dar a interzis anunţarea rezultatelor finale, înainte de a se pronunţa asupra validităţii candidaturii lui Musharraf. Instanţa a fost sesizată de doi candidaţi ai opoziţiei, potrivit cărora Constituţia îi impune generalului să demisioneze de la conducerea armatei înaintea scrutinului. Audierile pentru rezolvarea contestaţiilor vor începe abia pe 17 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite