Rebelii sirieni, susţinuţi în secret de Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ordin al preşedintelui american permite CIA să acţioneze clandestin, au anunţat NBC şi CNN, citând surse neidentificate. În Siria, luptele armate dintre Guvern şi opoziţie devastează Damascul.

Preşedintele american, Barack Obama,  ar fi semnat un document secret autorizând acordarea unui ajutor rebelilor sirieni care încearcă să îndepărteze de la putere regimul lui Bashar al-Assad. Ordinul permite CIA să acţioneze clandestin, au anunţat NBC şi CNN, citând surse neidentificate.
Oficiali de la Casa Albă au refuzat să comenteze aceste informaţii, dar nu au exclus în mod explicit ideea că Washingtonul ar oferi forţelor anti-Assad mai multă susţinere în domeniul informaţiilor decât a recunoscut oficial. Washingtonul a anunţat anterior că SUA oferă asistenţă medicală şi logistică rebelilor sirieni, dar că refuză să le furnizeze arme, avertizând că o „înarmare" suplimentară a conflictului ar fi contraproductivă.

Aceste informaţii asupra unei relaţii mai strânse între SUA şi rebelii sirieni apare în contextul în care confruntările violente par să se apropie de un punct culminant în Siria unde luptele armate dintre Guvern şi forţele opoziţiei devastează Damascul şi Alepul. Ele coincid totodată cu o creştere a presiunii politice asupra Casei Albe pentru ca să ofere mai multă susţinere opoziţiei siriene, în pofida reticenţei de a se angaja mai direct într-un nou război în Orientul Mijlociu.

Un an şi jumătate de conflict

„Obama a purtat luni o discuţie la telefon cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, iar cei doi lideri şi-au exprimat acordul în vederea „accelerării tranziţiei politice din Siria", a declarat Casa Albă.

Acest lucru „ar implica plecarea lui Bashar al-Assad de la putere şi ar răspunde cerinţelor legitime ale poporului sirian", se arată într-un comunicat.

Siria se află într-un conflict care durează de 17 luni, declanşat de către reprimarea brutală a revoltei. . Puterile occidentale şi arabe l-au îndemnat pe al -Assad să se retragă şi să permită un transfer paşnic al puterii.

Zeci de oameni executaţi la Damasc

Forţele guvernului sirian au lansat două operaţiuni la Damasc împotriva activiştilor rebeli miercuri, omorând circa 70, potrivit opoziţiei. Soldaţii au mers din casă în casă cerând actele de identitate şi mulţi au fost executaţi pe loc, potrivit activiştilor.  Televiziunea de stat siriană a afirmat că „zeci de terorişti" s-au predat sau au fost ucişi în această operaţiune.

Un alt raid al forţelor de securitate siriene efectuat miercuri asupra unei localităţi de lângă Damasc s-a soldat cu moartea a 43 de persoane, dintre care unele au fost executate sumar, a anunţat joi organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

„Forţele regimului au pătruns în localitatea Jdeidet Artuz, au arestat aproximativ 100 de tineri şi i-au închis într-o şcoală, unde au fost torturaţi", a anunţat ONG-ul cu sediul la Londra. „Joi dimineaţa au fost găsite cadavrele a 43 de persoane. Unele au fost executate sumar", a precizat ONG-ul.

Rebelii sirieni au bombardat ieri un aeroport militar de lângă Alep, de pe care decolează elicopterele şi avionele care efectuează raiduri asupra oraşului. Potrivit misiunii ONU în Siria. rebelii deţin arme grele, inclusiv tancuri, la Alep, al doilea oraş al ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite