VIDEO Rebelii libieni avansează spre vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între forţele guvernamentale şi cele ale opoziţiei au loc confruntări în marile oraşe. Insurgenţii libieni au continuat ieri să progreseze spre vest şi au ajuns la circa 90 de kilometri de Sirt, oraşul natal al preşedintelui Muammar Gaddafi.

„I-am respins dincolo de Ben Jawad şi îi vom bombarda până pleacă la Sirt", a declarat un ofiţer care s-a alăturat opoziţiei. Rebelii, care progresează spre vest de câteva zile, afirmaseră vineri că deţin controlul în Ras Lanuf, un port petrolier strategic, dar Tripoli a dezminţit şi a dat asigurări că situaţia este normală.

VIDEO 1

Lupte intense s-au dat ieri şi în Zawiya, unde forţele guvernamentale au deschis focul cu tancurile asupra zonelor locuite. Cel puţin 30 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise şi câteva zeci au fost rănite, a declarat un medic din oraş, citat de Reuters. Regimul saudit a decis să trimită 10.000 de forţe de securitate în provinciile şiite din nord-estul ţării pentru a împiedica eventuale revolte.

Regele Abdullah este din ce în ce mai îngrijorat de protestele majorităţii şiite din Bahrain, regat condus de dinastia sunită Al-Khalifa.
Potrivit cotidianului „The Independent", Abdullah ar fi transmis autorităţilor din Bahrain că, dacă nu vor pune capăt revoltei şiite, o va face el. Opoziţia din Arabia Saudită speră că vinerea viitoare cel puţin 20.000 de persoane vor ieşi pe străzile capitalei Riad şi în provinciile din nord-estul ţării pentru a cere eradicarea corupţiei şi chiar plecarea casei regale.

Saudiţii se adună pe facebook

Opozanţii regimului au lansat apeluri la proteste pe Facebook şi au trimis mii de e-mailuri, încurajându-i pe suniţi să se alăture demonstranţiilor de săptămâna viitoare. Opoziţia a ales şi un nume pentru preconizata revoltă: „Revoluţia Hunayn". Hunayn este o vale din apropiere de Mecca, scena ultimei bătălii a profetului Mohamed împotriva beduinilor. Recent, regele a anunţat că va aloca peste 43 de miliarde de dolari pentru educaţie, locuinţe şi alte facilităţi. Rămâne de văzut vinerea viitoare dacă a reuşit să-i mituiască pe saudiţi.

VIDEO 2

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite