Reacţii pakistaneze şi afgane cu privire la dosarele militare secrete ale SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din cele 90.000 de dosare secrete militare americane despre războiului din Afganistan, ce acoperă perioada dintre ianuarie 2004 şi decembrie 2009, au fost publicate online.

Câteva dintre documentele publicate pe site-ul WikiLeaks sugerează că armata SUA bănuieşte serviciul de spionaj pakistanez şi cel de infomaţii că au ajutat militanţii.

Ambasadorul Pakistanului în Statele Unite, Hussain Haqqani, a infirmat aceste informaţii, insistând că ţara sa este pe deplin angajată în lupta împotriva insurgenţilor islamişti. El a adăugat că documentele respective nu reflectă situaţia actuală, scrie VoaNews.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan însă,  Waheed Omar, a declarat că aceste documente nu reprezintă o noutate.

"Mare parte din aceste informaţii reprezintă ceea ce s-a discutat şi în trecut. Este ceea ce am urmărit împreună cu partenerii noştri internaţionali", a explicat Omar.

Dacă informaţiile se dovedesc a fi adevărate,  analistul politic afgan Akmal Dawi susţine că asta ar scoate la iveală "jocul dublu" al Pakistanului, în condiţiile în care primeşte miliarde de dolari ca ajutor din partea SUA.

Dawi spune că rapoartele relevă faptul că reprezentanţi ai serviciului de informaţii pakistanez s-au întâlnit cu talibani, pentru a-i ajuta să organizeze atacuri împotriva coaliţiei şi forţelor afgane, precum şi asasinarea unor lideri afgani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite