Răzbunarea profetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un imam salafist egiptean a lansat un ordin religios pentru uciderea tuturor protagoniştilor filmului amator american care denigrează islamul.

Imamul Ahmad Fouad Ashoush a emis, prin intermediul forumurilor de internet care susţin jihadul, o fatwa (decret religios) împotriva echipelor de producţie şi de realizare, precum şi a actorilor filmului „Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor). „«Bastarzii» care au făcut filmul sunt luptători necredincioşi", scrie liderul salafist, potrivit traducerii din arabă în engleză pe care a realizat-o centrul american de supraveghere a site-urilor de internet islamiste SITE.

„Emit o fatwa şi îndemn tinerii musulmani din America şi din Europa să o respecte, ceea ce înseamnă uciderea regizorului, producătorului, actorilor şi tuturor celor care au contribuit la film şi au făcut promovarea", se arată în textul decretului.

Producătorul filmului, sub protecţia poliţiei

Filmul, din care un fragment de 14 minute a fost difuzat pe internet, este injurios la adresa profetului Mahomed şi descrie islamul ca un „cancer". Familia lui Nakoula Basseley Nakoula, producătorul filmului, a fost dusă luni de poliţie într-un loc necunoscut pentru a se întâlni cu acesta din urmă, care a dispărut sâmbătă şi se ascunde, au anunţat forţele de ordine.

„El a apreciat că ar fi mai sigur pentru ei să meargă acolo unde este pentru a duce o viaţă normală", a declarat pentru postul de televiziune ABC News Steve Whitmore, purtătorul de cuvânt al şerifului.

Cel mai cunoscut caz al unui occidental împotriva căruia a fost emisă o fatwa este cel al scriitorului britanic de origine indiană Salman Rush­die. Ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, în 1989, împotriva acestuia pentru romanul „Verstele satanice". „Soldaţii lui Allah" nu l-au „trimis în iad" pe Rushdie, aşa cum ceruse ayatollahul, dar i-au făcut viaţa un calvar, făcându-l să se ascundă, sub protecţia serviciilor secrete britanice.

În 1998, Iranul a promis Marii Britanii că nu va pune în aplicare fatwa, însă ulterior, actualul ayatollah, Ali Khamenei, a spus că omorârea lui Rushdie este autorizată de legea islamică şi a pus o recompensă de 3,3 milioane de dolari pe capul său. Rushdie, care locuieşte în prezent la New York,  şi-a publicat memoriile, în contextul tulburărilor din lumea musulmană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite