Războiul de 3 trilioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este valoarea la care ar putea ajunge, în 2017, factura plătită de SUA pentru conflictele din Irak şi Afganistan În următorii 10 ani, războaiele din Irak şi Afganistan vor

Aceasta este valoarea la care ar putea ajunge, în 2017, factura plătită de SUA pentru conflictele din Irak şi Afganistan

În următorii 10 ani, războaiele din Irak şi Afganistan vor costa bugetul american circa 2,7 trilioane de dolari, în cazul "moderat-realist", însă factura ar putea fi mult mai mare. Cifra a fost avansată într-o carte intitulată "Războiul de 3 trilioane de dolari" publicată recent în SUA. Co-autor este economistul Joseph E. Stiglitz, laureat al Premiului Nobel.

Studiul celor doi autori, Joseph E. Stiglitz, profesor la Columbia University, şi Linda J. Bilmes, profesor la Harvard, arată că, în 2008, al şaselea an de război în Irak, costul acestui conflict se ridică la circa 12 miliarde de dolari pe lună, de trei ori mai mult decât în primii ani de război.

Cei doi specialişti estimează că războaiele din Irak şi Afganistan, inclusiv ocupaţia militară pe termen lung a celor două ţări, va costa bugetul SUA între 1,7 trilioane de USD şi 2,7 trilioane de USD. Prima cifră corespunde "celui mai bun caz", iar a doua este calculată pentru cazul "moderat-realist".

Numai dobânzile la împrumuturile făcute pentru a plăti aceste costuri ar putea să se ridice la încă 816 miliarde, arată autorii, în cartea numită "Războiul de 3 trilioane de dolari". Ei afirmă că, dacă sunt incluse toate costurile economice şi sociale, factura s-ar putea ridica la 5 trilioane de USD.

Potrivit unei alte estimări, făcută de Oficiul Bugetar al Congresului (CBO), organism neutru, costul cumulativ până în 2017 ar fi mai mic: între 1,2 şi 1,7 trilioane de USD până în 2017, din care trei sferturi sunt alocate Irakului.

Costurile, deja mai mari decât cele din Vietnam

Diferenţele de estimare derivă din scenariile care sunt luate în calcul privind evoluţia situaţiei în cele două ţări. Auditorii Biroului Contabil al guvernului american (GAO) spun însă că, indiferent de situaţiile luate în calcul, cifrele sunt enorme. Într-un raport înaintat Congresului pe 30 ianuarie, GAO afirma că SUA va aloca pe viitor resurse "semnificative" celor două războaie, "care vor solicita guvernanţilor să ia în calcul alegeri dificile, în condiţiile în care ţara se confruntă cu dificultăţi fiscale pe termen lung".

Autorii arată că factura celor două războaie va ajunge, în septembrie 2008, la un total de 845 miliarde de dolari în cazul în care Congresul aprobă cheltuielile solicitate de administraţia Bush. Aici sunt incluse nu numai operaţiunile militare, dar şi costurile pentru menţinerea ambasadei, pentru reconstrucţie şi alte cheltuieli. Cifra este mult mai mare decât cea de 670 miliarde, cheltuiţi pentru războiul de 12 ani din Vietnam, la valoarea din 2007 a dolarului, după cum a comunicat Serviciul de Cercetare al Congresului American.

Preţul plătit de Irak, necalculat încă

Aceste cifre nu includ şi costurile războiului în celelalte ţări. În Irak, bombardamentele devastatoare, ca şi furturile şi incendierile care au urmat invaziei din 2003, au avariat grav reţeaua electrică şi alte utilităţi publice, industria petrolieră, fabrici, spitale şi şcoli. Milioane de irakieni au rămas fără serviciu, iar sute de mii de profesionişti, manageri şi alţi cetăţeni din clasa de mijloc au părăsit ţara.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite