"Războiul sutanelor", pe axa "Bucureşti-Chişinău-Moscova"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul opoziţiei de la Chişinău crede că "Rusia se vede ameninţată în hegemonia ei spirituală". Un adevărat "război transfrontalier al sutanelor" se duce de aproape două

Liderul opoziţiei de la Chişinău crede că "Rusia se vede ameninţată în hegemonia ei spirituală".

Un adevărat "război transfrontalier al sutanelor" se duce de aproape două săptâmâni pe axa "Bucureşti-Chişinău-Moscova". Pe de o parte, Biserica Ortodoxă Română (BOR) este acuzată pe faţă de Patriarhia Moscovei de expansiune naţionalistă, datorită recentei decizii a Sinodului de la Bucureşti privind reactivarea unor vechi eparhii în Basarabia.

Pe de altă parte, în timp ce liderii religioşi de la Chişinău şi Tiraspol, fideli Moscovei, protestează şi ei, reprezentantul opoziţiei din Basarabia, Vladimir Cubreacov, crede că, de fapt,"Rusia se vede ameninţată în hegemonia ei spirituală".

În legătură cu scandalul declanşat între liderii religioşi de la Bucureşti şi Chişinău, pe tema reactivării unor eparhii istorice din fosta Basarabie, liderul opoziţiei din Republica Moldova, Vladimir Cubreacov, a declarat pentru ziarul "Adevărul": "Patriarhia Română nu a făcut nimic altceva decât să ia act de dorinţa credincioşilor. Aceste unităţi bisericeşti nu au fost desfiinţate niciodată. Ba mai mult chiar, acestea au fost reactivate pe rând, în perioada 1992-2004".

Aceeaşi sursă ne-a mai precizat că, de curând, episcopul de Tiraspol, P.S. Justinian Ofcinikov, a cerut Consiliului de Securitate al aşa-zisei Republici Transnistrene reunirea de urgenţă. "Acesta este o derivată a serviciilor de securitate ruseşti.

În fapt, Rusia se vede ameninţată în acest spaţiu, în hegemonia ei spirituală", a mai spus Cubreacov. Politicianul moldovean apreciază că, după un astfel de precedent, şi alte ţări din spaţiul ex-sovietic vor dori "independenţă" canonică.

Patriarhul Daniel, aşteptat la Chişinău şi Moscova

Rusia ortodoxă crede că iniţiativa BOR de reactivare a trei episcopii în Republica Moldovă, considerate în prezent teritoriu canonic al Patriarhiei Moscovei, "este o ameninţare la adresa unităţii lumii creştin-ortodoxe".

Adjunctul şefului departamentului pentru relaţii externe al Patriarhiei de la Moscova, episcopul Mark, a declarat pentru "Tiraspol Times": "Avem impresia că Biserica din România este o <> în mâinile politicienilor cu înclinaţii naţionaliste şi este surprinzător că Biserica Română a apucat-o pe acest drum".

Pe de altă parte, într-un comunicat oficial al Bisericii din Moldova se arată: "Membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova mizează pe o colaborare odată cu venirea noului patriarh al României şi la o ameliorare a situaţiei a dezbinului bisericesc existent pe teritoriul Republicii Moldova".

Pe lângă toate aceastea, în perioada 19-20.11.2007, va avea loc, la Moscova, o nouă reuniune de consultări între reprezentanţii celor două Biserici, care se vor a fi surori: Română şi Rusă. Motivul oficial: retragerea jurisdicţiei canonice a Bisericii Ruse din Moldova, în favoarea Bisericii Române.

Preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, IPS Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad, şi-a arătat îngrijorarea faţă de înfiinţarea de către Mitropolia Autonomă a Basarabiei a trei eparhii istorice şi a spus că Sinodul Patriarhiei Ruse pregăteşte o declaraţie care "nu va rămâne fără urmări". La rândul ei, BOR spune că întâlnirea programată între cele două biserici pe 19 şi 20 noiembrie nu va mai avea loc la Moscova, aceasta putând însă să fie organizată într-o ţară ortodoxă "neutră": Grecia sau Cipru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite