Războiul magnaţilor: Berezovsky l-a dat în judecată pe Abramovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul în instanţă asupra unui loial al Kremlinului este văzut ca o extensie a lungului conflict dintre Berezovsky şi Putin. Londra a devenit scena conflictului a doi dintre cei mai bogaţi

Atacul în instanţă asupra unui loial al Kremlinului este văzut ca o extensie a lungului conflict dintre Berezovsky şi Putin.

Londra a devenit scena conflictului a doi dintre cei mai bogaţi ruşi din Marea Britanie: magnatul autoexilat Boris Berezovsky şi milionarul Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea. Disputa legală are o miză de circa 10 miliarde de dolari, potrivit BBC.

Boris Berezovsky susţine, în plângerea adresată instanţei, că autorităţile ruse au folosit intimidarea pentru a-l forţa să îi vândă lui Abramovici, sub preţul pieţei, acţiunile la compania petrolieră Sibneft, compania rusă de aluminiu şi canalul TV ORT.

Magnatul arată că el şi partenerul său de afaceri, Badri Patarkatsishvili, au fost sfătuiţi vândă acţiunile la numai o parte din valoarea lor, deoarece, în caz contrar, ele ar fi fost confiscate de statul rus. Avocaţii lui Abramovici au confirmat primirea documentelor. Berezovsky şi Patarkatsishvili au obţinut aproape un miliard de dolari fiecare din vânzarea acţiunilor respective, dar pretind că acestea valorau de cinci ori mai mult.

Berezovsky a devenit o sursă de iritare pentru Putin în ultimii ani, iar acest atac legal asupra lui Abramovici, un loial al Kremlinului, este văzut ca o extensie a acestui conflict, transmite BBC. "Abramovici a luat parte la complotul creat de Putin", a declarat Berezovsky în documentele oficiale consultate de AP.

Berezovsky însuşi este judecat în lipsă de o Curte din Rusia, fiind acuzat de deturnarea a milioane de dolari din bugetul companiei aeriene Aeroflot. Luna trecută, procurorii ruşi au cerut unei Curţi din Moscova să emită mandat de arestare pentru Berezovsky într-un alt caz, ce implică delapidarea a 13 milioane de dolari de la gigantul bancar SBS-Agro.

Berezovsky a declarat joi că l-a urmărit pe Abramovici în ultimele şase luni şi a încercat de patru ori, fără succes, să îi înmâneze documentele. "Am zburat şi la Manchester la un meci între Chelsea şi Manchester United, dar el era înconjurat de 20 de bodyguarzi şi a fost imposibil să îi dau hârtiile", a spus Berezovsky, citat de "International Herald Tribune".

Încăierare între bodyguarzi

El a afirmat că a găsit în final ocazia, atunci când l-a văzut pe Abramovici la cumpărături în buticul Hermes din cartierul select Sloane Street din Londra, pe 5 octombrie. În faţa magazinului a avut loc o bătaie între bodyguarzii celor doi magnaţi, atunci când Berezovsky a încercat să intre.

"Am tras de uşă, iar ei şi-au dat seama că era imposibil să mă oprească să intru, deoarece magazinul nu era proprietatea lui Abramovici. I-am spus că documentele sunt o invitaţie la proces şi a fost şocat", a declarat Berezovsky.

Proprietarii magazinului au refuzat să comenteze incidentul. Berezovsky este un fost apropiat al Kremlinului, a cărui avere netă este estimată de revista "Forbes" la 1,1 miliarde de dolari. Berezovsky şi Abramovici au fost pe vremuri parteneri de afaceri, ambii acumulând averi impresionante după căderea URSS. Boris Berezovsky a fost pe vremuri una dintre cele mai influente persoane în Rusia, însă a fugit din ţară în 2001, după ce a intrat în conflict cu preşedintele Vladimir Putin.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite