Războiul antiterorist, mai sângeros decât 11 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase ani de la atentatele din 11 septembrie, americanii nu se simt mai în siguranţă. Statele Unite comemorează azi atentatele de la 11 septembrie 2001 cu ceremonii mai discrete decât în

La şase ani de la atentatele din 11 septembrie, americanii nu se simt mai în siguranţă.

Statele Unite comemorează azi atentatele de la 11 septembrie 2001 cu ceremonii mai discrete decât în ultimii ani, în condiţiile în care controversa în jurul războiului împotriva terorismului condus de Washington creşte de la an la an.

La New York, unde peste 2.700 de persoane au murit când două avioane deturnate au lovit turnurile gemene ale World Trade Center, membri ai echipelor de urgenţă vor rosti, rând pe rând, numele victimelor, în cadrul unei ceremonii solemne transmise de posturile naţionale de televiziune.

Ceremonia se va desfăşura, în premieră, într-un parc din apropiere de Ground Zero, locul unde se înălţau turnurile gemene, deoarece reconstrucţia acestei zone a început deja. Lectura numelor va fi întreruptă de patru momente de reculegere pentru a marca orele exacte la care avioanele au lovit turnurile şi orele la care acestea
s-au prăbuşit. Clopotele vor suna la 8.46 (15.46 ora României), ora la care primul avion, cursa 11 a companiei American Airlines, a lovit turnul nordic al complexului World Trade Center. Ceremonia se anunţă mai modestă decât anul trecut. Momentul va fi marcat de prezenţa primarului New York-ului, Michael Bloomberg, a predecesorului său, Rudolph Giuliani, care era primarul oraşului la momentul atentatelor, şi a lui Hillary Clinton, candidată democrată în cursa prezidenţială.

În districtul Morris, statul New Jersey, care a pierdut 100 de rezidenţi în atentatele de la 11 septembrie, momentul comemorativ a trebuit amânat, din cauza lipsei fondurilor, semn că "amintirile de la 11 septembrie se estompează".

Rănile se vindecă

Deşi peste 70% din americani consideră 11 septembrie 2001 drept momentul "memorabil" al vieţii lor, doar 6% din ei au declarat că-l vor marca în mod formal, de exemplu participând la o slujbă în memoria celor care au murit.

Potrivit unui sondaj USA/Today şi Gallup, circa un sfert din americanii intervievaţi au declarat că nu vor marca momentul în niciun fel. Robert Thompson, profesor la Universitatea Syracuse, este de părere că, "cu cât trece mai mult timp, cu atât evenimentul devine mai puţin important din perspectiva experienţelor personale". El apreciază acest proces drept unul "sănătos".

"Momentul devine mai mult parte a istoriei şi mai puţin o rană deschisă". Peste patru mii de americani au fost ucişi în Irak şi Afganistan de la declanşarea războiului împotriva terorismului, după atentatele de la 11 septembrie, dar opinia publică americană nu este convinsă că este mai în siguranţă în prezent decât în urmă cu şase ani.


3762 de americani morţi în Irak de la începutul războiului

2996 de americani morţi în atentatele de la 11 septembrie

Turnurile vor renaşte din cenuşă

Procesul de reconstrucţie al "Ground Zero", locul unde s-au prăbuşit cele două turnuri gemene, "a făcut un pas înainte" săptămâna trecută, când arhitectul Larry Silverstein a dezvelit machetele Turnurilor 2, 3 şi 4. Construcţia va începe în ianuarie şi va fi terminată în 2012 (turnurile 3 şi 4) şi în 2013 (turnul 2). Se estimează că proiectul va costa peste două miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite