Războiul din Irak, contestat de experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria sprijină retragerea americană din zona de conflict Majoritatea specialiştilor americani pe probleme de politică externă se opun planului preşedintelui George W. Bush de a

Austria sprijină retragerea americană din zona de conflict

Majoritatea specialiştilor americani pe probleme de politică externă se opun planului preşedintelui George W. Bush de a suplimenta efectivele din Irak, pe motiv că acesta periclitează securitatea naţională a SUA.

Peste 90% din cei mai apreciaţi experţi americani pe probleme de politică externă cred că, în prezent, lumea este un loc mai periculos pentru americani decât în urmă cu şase luni, în special din cauza războiului din Irak şi a unui eşec înregistrat în războiul Statelor Unite împotriva terorismului. Conform studiului intitulat "Terrorism Index", publicat de revista "Foreign Policy", mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi se opun suplimentării efectivelor miliatare din Irak, considerată "ineficientă" şi de natură să înrăutăţească situaţia din zonă.

În timp ce Congresul American şi Administraţia Prezidenţială aşteaptă raportul din septembrie al ambasadorul american în Irak, Ryan Crocker, şi al comandantului forţelor militare David Petraeus, privind progresele înregistrate în Irak, "Foreign Policy" afirmă că 70% din experţi sprijină retragerea trupelor americane din această ţară.

În următorii zece ani, Orientul Mijlociu va continua să fie afectat de consecinţele negative ale războiului din Irak, în special prin acutizarea tensiunilor dintre sunniţii şi şiiţii din regiune, au prognozat 58% din experţi.

Previziuni sumbre

80% dintre specialişti apreciază că în următorii 10 ani va avea loc un alt atac de proporţiile celui din 11 septembrie 2001. Ţări precum Pakistan, Irak, Somalia, Sudan şi Afganistan sunt considerate de specialişti drept zone de influenţă ale reţelei Al-Qaida. La întrebarea care ţări ar putea transfera cel mai probabil tehnologie nucleară teroriştilor, în următorii trei-cinci ani, 74% din experţi au răspuns că Pakistanul, 42% - Coreea de Nord, 38% - Rusia, 31% - Iranul şi 5% - Statele Unite.

Experţii apreciază că dintre aliaţii Statelor Unite cei care servesc cel mai puţin intereselor americane de securitate naţională sunt Rusia (34%), Pakistanul (22%), Arabia Saudită (17%), Israelul (14%), Mexicul şi Egiptul (5%). Conform publicaţiei, printre cei chestionaţi se numără foşti oficiali guvernamentali în funcţii-cheie, un fost secretar de stat, un consilier pe probleme de securitate naţională al Casei Albe şi comandanţi militari de rang înalt. Sondajul a fost realizat în perioada 23 mai-26 iunie, iar eşantionul ales a inclus atât democraţi, cât şi republicani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite