Război mediatic între Siria şi Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţii dure continuă să vină din partea ţărilor arabe după ofensiva israeliană asupra convoiului de nave cu ajutoare pentru Fâşia Gaza. Siria, care avea patru cetăţeni în „Flotila Libertăţii", acuză Israelul de crimă şi piraterie.

Ierusalimul reacţionează prompt spunând că are datoria să-şi apere cetăţenii de terorişti. Siria consideră că atacul asupra navei  a fost o acţiune  de "piraterie" şi că Israelul a comis o crimă, chiar un genocid prin uciderea celor 16 militanţi propalestinieni. „E o crimă în stil nou. Nu se deosebeşte cu nimic de acţiunile de piraterie din mările lumii. Piraţii sunt chiar mai miloşi cu oamenii, în timp ce Israelul a ucis 16 oameni", a declarat pentru „Adevărul" ministrul de Externe adjunct al Siriei, Faisal Mekdad.

Cât despre motivele acestui atac, oficialul sirian explică că a fost o  inducere în eroare voită a Israelului, astfel încât să i se permită să rămână în Fâşia Gaza.

„Prin aceste operaţiuni, Israelul trimite un avertisment comunităţii internaţionale să nu intervină în rezolvarea conflictului. E şi un semnal că Israelul este deasupra legii şi că nu poate fi pedepsit", a spus acesta.

Mekdad susţine că există informaţii potrivit cărora  ministrul israelian al Apărării a ordonat armatei lovească sub orice formă convoiul cu ajutoare. „Israelul a luat decizia de a acţiona şi de a rămâne cu imaginea de ţară puternică, aflată în poziţia de dominaţie. Israelienii au dorit să jignească Turcia, să anihileze rolul de negociator în conflict al acesteia", mai spune Faisal Mekdad.

Embargoul israelian se prăbuşeşte

Oficialul de la Damasc susţine că „embargoul asupra Fâşiei Gaza a început să cadă odată cu operaţiunea militară. „Atacul laş şi nebun al Israelului va deschide calea mai multor acţiuni internaţionale pentru ruperea embargoului", a spus Mekdad.

Declaraţia a fost confirmată şi de Egipt, care a deschis punctul de trecere de la Raffah permiţând trimiterea de ajutoare umanitare pentru populaţia din Fâşia Gaza. Mai multe ţări, printre care şi Irlanda, şi-au anunţat dorinţa de a trimite şi ele noi convoaie cu ajutoare pentru palestinieni.

Oficialul sirian susţine că Executivul de la Ierusalim a acţionat contrar recomandărilor SUA. „Cred sincer că Obama încearcă să facă ceva pentru rezolvarea situaţiei din regiune. Însă guvernul israelian a făcut în aşa fel încât eforturile lui Obama să eşueze. O consecinţă directă este anularea vizitei lui Netanyahu la Washington", a spus Mekdad.

Dreptul Israelului la apărare

David Oren, ambasadorul Israelului în România, a amintit că între ţara sa şi regimul Hamas instaurat în Gaza există un conflict armat în desfăşurare.

„Hamas a lansat 10.000 de rachete asupra civililor israelieni şi în prezent introduce ilegal arme şi echipament militar în Gaza, pe mare şi uscat, cu scopul de a continua atacurile", a amintit diplomatul israelian.

David Oren a precizat că „în conformitate cu legile internaţionale, Israelul are dreptul să se apere în faţa atacurilor Hamas".  Una dintre măsurile luate este impunerea unei blocade maritime care să împiedice reînarmarea regimului Hamas. ; Magda Crişan

Hamas şi traficul de arme

Ambasadorul israelian aminteşte şi că navele din „Flotila Libertăţii" au fost avertizate în mod repetat cu privire la blocada maritimă. „Israelul a oferit în mod repetat organizatorilor flotei posibilitatea de a acosta în portul israelian Ashdot urmând ca ajutoarele umanitare să fie transferate în Gaza pe la trecerile existente", a declarat David Oren. „

Nici o altă ţară nu ar accepta să se aducă vreun prejudiciu suveranităţii sale, să fie puşi în pericol cetăţenii săi şi să fie atacată violent populaţia şi armata sa. Daca Flotei i se va permite accesul în Gaza, se va crea un precedent periculos al traficului de arme între Hamas şi alte elemente fanatice extremiste", a conchis Oren.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite