UPDATE Atacurile asupra rromilor se extind în mai multe oraşe bulgăreşti. Presa bulgară: Staborul ţiganilor bulgari l-a condamnat la moarte pe Ţarul Kiro - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii satului bulgăresc Katuniţa au dat foc locuinţelor liderului unui clan mafiot rrom, supranumit „Ţarul Kiro", după ce nepotul acestuia ar fi ucis, într-un accident rutier, doi localnici.

Locuitorii unui sat bulgăresc au dat foc locuinţelor unui lider de clan mafiot rrom. O mulţime furioasă a dat foc sâmbătă locuinţei unui lider rrom cunoscut, Kiril Raşkov, supranumit „Ţarul Kiro", din satul Katuniţa (sudul Bulgariei), după escaladarea tensiunilor interetnice până la un nivel fără precedent în această localitate.

UPDATE 19.35 Revoltele antiţigăneşti aţâţate de politicienii în campanie

„Noi suntem în Bulgaria, într-un an electoral. Avem şi alegeri prezidenţiale şi locale. Iar politicienii folosesc deja discursuri naţionaliste împotriva rromilor ca să atragă votanţii", a declat pentru „Adevărul" Svetlin Raikov, liderul unui ONG bulgar care luptă pentru diversitatea etnică, el însuşi fiind de etnie rromă. El cere UE să se implice pentru aplanarea tensiunilor interetnice din Bulgaria. Citiţi mai multe aici

UPDATE 19.05 Premierul bulgar: Rromii sunt o problemă socială. Trebuie integraţi

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, susţine că rromii reprezintă o problemă socială, dat fiind că cei mai mulţi nu muncesc şi nu au studii. El a precizatr că acest grup etnic trebuie integrat.

"Nu contează dacă ne placem sau nu unii pe ceilalţi, trebuie să trăim împreună şi nu există nicio altă opţiune", a spus Borisov, citat de Novinite.

Premierul a declarat că procurorul-şef, Boris Velcev, ordonase o anchetă în cazul proprietăţilor deţinute de liderul rom din Katuniţa, Kiril Raşkov, cu zece zile înaintea incidentelor din această localitate. Ancheta îl vizează pe Raşkov şi alţi zece indivizi.

UPDATE 13.00 Staborul tiganilor bulgari s-a disociat de "Ţarul Kiro si l-a fi condamnat la moarte, scrie presa bulgara iar autoritatile bulgare au instituit un comitet de criza la Plovdiv.

Decizia staborului tiganesc, denumit "meshere" in limba bulgara, a fost anuntata de cotidianul Standart, citat de Novinite.

UPDATE 09.00 Populaţia de rromi din cartierul Stolipinovo (oraşul Plovdiv, în apropiere de satul Katuniţa), dar şi din alte cartiere precum Ageasan Mahala şi Şeker Mahala au început să se înarmeze, pentru a preveni eventuale atacuri asupra lor, potrivit Novinite. Unii dintre ei cu bâte şi lopeţi, dar alţii cu arme de foc.
"Primim veşti tot mai îngrijorătoare", scrie un site local de ştiri, Plovdiv24.bg. Potrivit acestuia, bande înarmate de ţigani au fost văzute în oraş, încercând să se organizeze la rândul lor pentru a protesta.

UPDATE 00:00 "Au fost reţinute 101 persoane şi 28 au fost plasate în arest pentru că au participat la incendierea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a trei case ale lui Kiril Raskov, supranumit Regele Kiro", potrivit unui comunicat al ministerului.

În total, aproximativ 2.000 de persoane au participat la tulburările de sâmbătă seara.

UPDATE 20.00 Atacurile asupra rromilor se extind în mai multe oraşe bulgăreşti

Treisprezece persoane au fost arestate, astă-seară, în oraşul bulgăresc Varna, de la malul Mării Negre, după ce au atacat un grup de rromi. Atacul a avut loc după un miting în sprijinul locuitorilor din satul Katuniţa un tânăr de 19 ani a fost călcat intenţionat cu maşina de nepotul şefului unui clan mafiot ţigănesc.

Tensiuni interetnice se înregistrează şi în oraşul bulgăresc Plovdiv şi în satele din împrejurimi, unde martorii relatează că au văzut cum rromii umblă înarmaţi pe străzi cu beţe şi lopeţi.

Mii de oameni din întreaga Bulgarie au dorit să-şi aducă, astăzi, un omagiu în memoria victimelor confruntărilor din satul Katuniţa, de lângă Plovdiv. Aproximativ 5000 de oameni au participat la funeraliile tânărului Anghel Petrov, ucis de nepotul „Ţarului Kiro“ .

1000 de motociclişti bulgari au luat parte la înmărmântare apoi s-au alăturat protestelor din satul Katuniţa, au declarat surse din poliţie citate de novinite.com. În ciuda faptului că forţe de poliţie şi scutieri sunt desfăşuraţi în localitate, noi manifestaţi au avut loc, astăzi, împotriva controversatului lider rrom Kiril Raşkov, supranumit „Ţarul Kiro“.

Mitinguri similare organizate prin intermediul reţelelor sociale au avut loc duminică după-amiază, în Sofia şi în oraşul de la Dunăre, Ruse.

DUMINICĂ, 25 SEPTEMBRIE 2011, ORA 16.00

O mulţime furiosă a dat foc sâmbătă locuinţei unui lider rrom cunoscut, Kiril Raşkov, supranumit „Ţarul Kiro" din satul Katuniţa, după escaladarea tensiunilor interetnice până la un nivel fără precedent în această localitate. Vila „Ţarului Kiro" unde acesta locuieşte alături de numeroase rude ale sale, a fost incendiată, în timp ce scutierii bulgari nu au reuşit să oprească mulţimea. Pompierii au încercat să stingă focul, în timp ce protestatarii au vandalizat proprietatea.

Vilele unui lider mafiot rrom, incendiate

Tensiunile au luat amploare vineri seară, după ce o maşină cu rromi, în care se afla şi nepotul lui Raşkov, a călcat intenţionat şi a ucis un tânăr de 19 ani, potrivit localnicilor.

Violenţele au crescut din nou, sâmbătă dimineaţă, după o întâlnire a localnicilor cu şeful poliţiei din Plovdiv, Todor Cionov , când localnicii au cerut mutarea familiei Raşkov din satul lor şi au acuzat autorităţile că apără infractorii. După discuţii, mulţimea furioasă a atacat din nou proprietăţile „Ţarului Kiro", spărgând mai multe geamuri şi răsturnând maşini.

În cursul violenţelor, unul dintre participanţii la atac, în vârstă de 16 ani, a leşinat şi a fost dus la spitalul Plovdiv, unde a murit. Adolescentul era un prieten apropiat al lui Petrov şi suferise în urmă cu câţiva ani un transplant de inimă.

Circa 2.000 de fani ai echipelor Lokomotiv Plovdiv, FC şi Botev Plovdiv FC, cărora li s-au alăturat ulterior susţinători ai cluburilor CSKA Sofia şi Levski Sofia au luat parte la atac.
„Peste 130 persoane au fost arestate de polţie " sub acuzaţia că au incendiat trei case ale lui Kiril Raşkov", potrivit unui comunicat al ministerului de Interne bulgar.

Bulgarii cer expulzarea clanului de mafiţi rromi

Locuitorii din Katuniţa au cerut autorităţilor să verifice sursa averii lui Kiril Raşkov, care se ocupă cu producţia ilegală de alcool şi care „deţine milioane, fără a plăti impozite", scrie presa bulgară.

O petiţie semnată de locuitorii din Katuniţa care cere expulzarea familiei Raşkov a fost înmânată ministerului de Interne.
ONG-ul „Cetăţeni împotriva rasismului" spune că revoltele nu au fost provocate de problemele etnice dintre bulgari şi ţigani, ci de „tratamentul inegal al cetăţenilor în faţa justiţiei, în funcţie de condiţia lor socială".

Premierul bulgar face apel la calm

Lipsa de eficienţă a justiţiei bulgare în faţa liderilor interlopi este criticată adesea de Comisia Europeana.
Premierul Boiko Borisov a dat publicităţii un comunicat prin care cere ca tensiunile interetnice să nu fie politizate.

Partidele politice naţionaliste Ataka şi VMRO au denunţat deja o tolerare din partea statului a „crimelor rromilor" şi au anunţat că vor lua măsuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite