Război în „capitala fericirii“ din Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntările violente între armată şi poliţiştii aflaţi în grevă au transformat străzile din metropola braziliană Salvador într-un adevărat teatru de război. Oraşul a căzut pradă criminalilor şi hoţilor. Rafturile magazinelor s-au golit de teama unei stări conflictuale de lungă durată.

Capitala statului Bahia, Salvador, al treilea oraş ca mărime din Brazilia, pare că a fost cuprinsă de un adevărat război civil. Armata a intervenit cu gaze lacrimogene şi cu gloanţe de cauciuc împotriva civililor care au vrut să se alăture protestelor organizate de agenţii de poliţie.

Ca să-i determine pe grevişti să părăsească clădirea Parlamentului, pe care au ocupat-o în urmă cu două zile, autorităţile au oprit deja curentul şi apa. Aproximativ 10.000 de agenţi, reprezentând o treime din numărul de poliţişti ai statului, au intrat în grevă săptămâna trecută, fiind nemulţumiţi de programul de lucru inuman şi de salariile prea mici în comparaţie cu volumul de muncă.

Clădirea parlamentului din Salvador, luată cu asalt de oamenii legii Foto: afp

Prima consecinţă a grevei este că numărul de crime s-a dublat de la începutul protestului. Într-o săptămână, în oraşul Salvador - în care trăiesc 2,7 milioane de oameni, au fost raportate peste 93 de cazuri de omucidere, de două ori mai mult ca în aceeaşi perioadă în 2011. Potrivit Mercopress, numărul furturilor pe stradă şi cel al jafurilor în magazine a crescut simţitor.

Un drum la bancomat te poate costa viaţa

Jurnalistul Max Bono care se afla în Bahia povesteşte că atmosfera în Salvador, numită „capitala fericirii" datorită numeroaselor petreceri care sunt organizate acolo, este acum extrem de tensionată. „Absenţa poliţiştilor de pe stradă este o invitaţie la hoţie. Am nişte bani în bancă, dar nu pot să-i scot de la bancomat. Un drum până la un ATM m-ar putea costa viaţa", spune ziaristul, precizând că oricum multe dintre bancomate nu au mai fost alimentate sau nu mai sunt funcţionale de la începerea grevei poliţiştilor.  În plus, rafturile magazinelor sunt goale.

Clădirea parlamentului din Salvador,  luată cu asalt de oamenii legii

Speriaţi de perspectiva unui război între armată şi poliţie prelungit, oamenii şi-au făcut provizii de apă şi de alimente de bază, ca să nu mai fie nevoiţi să iasă din casă. ,,Străzile sunt pline de resturi menajere. Gunoierii nu mai lucrează noaptea pentru că se tem pentru viaţa lor", scrie Max Bono.

Soldaţii arestează un protestatar  Foto: ap

Parlamentul, luat cu asalt

În weekend,  mişcarea de protest s-a radicalizat. Circa 350 de poliţişti grevişti au luat cu asalt Parlamentul regional şi s-au baricadat înăuntru, refuzând să iasă până când nu le vor fi satisfăcute revendicările. Jurnalistul Max Bono susţine că asaltul a fost coordonat de şeful unui sindicat al poliţiştilor, Marco Prisco, într-un mod foarte inteligent, folosind scuturi umane, aşa cum a făcut şi dictatorul Saddam Hussein, în 2003, când a fost invadat Irakul.

Soldaţii arestează  un protestatar  p Foto: ap

„A folosit tactica gherilelor. Poliţiştii care au intrat în sediul Legislativului şi-au luat şi familiile cu ei, neveste şi copii", relatează ziaristul.

Întreaga operaţiune de „cucerire" a Parlamentului a fost foarte bine orchestrată. Prisco a organizat chiar şi puncte de observaţie în jurul clădirii pentru a şti exact care sunt mişcările trupelor de elită. „Ambele părţi sunt extrem de hotărâte, niciuna dintre ele nu face niciun pas înapoi", comentează jurnalistul.

Guvernul regional a decis să trimită peste 2.000 de soldaţi ca să asigure ordinea mitingului, la care participau aproximativ 600 de poliţişti. Iar unul dintre organizatorii grevei a fost deja arestat, fiind acuzat de ,,incitare la violenţă, încurajarea bandelor şi de furt al proprietăţii publice". Mandate de arestare au fost emise şi pe numele altor 11 şefi ai poliţiei.

Tancurile armatei păstrează ordinea publică în statul Bahia   Foto: reuters

Tancurile armatei păstrează  ordinea publică în statul Bahia   p Foto: reuters

Ameninţarea unei băi de sânge

„Executivul ştie că 99% din grevişti sunt înarmaţi. Va fi o baie de sânge, dacă armata încearcă să ne evacueze", a ameninţat un lider al greviştilor, citat de cotidianul „Folha de S. Paulo".

Avertismentul vine după ce presa locală a relatat că Executivul a trimis şi 40 de membri ai trupelor de elită să pătrundă în sediul Legislativului şi să-i aresteze pe şefii de poliţie, care au permis creşterea infracţionalităţii şi au încălcat statutul cadrelor din poliţie, care au nevoie de aprobări speciale ca să intre în grevă. Guvernatorul statului Bahia, Jaques Wagner, a declarat greva ilegală şi a solicitat ajutor federal de urgenţă. El a ordonat deja ca închisorile să fie pregătite pentru luarea în primire a „insurgenţilor".

Oamenii legii nu vor fi iertaţi

Poliţiştii formulaseră iniţial o listă de cereri în şase puncte, pe care au redus-o la doar două referitoare la creşterea salarială şi amnistierea greviştilor. Guvernul statului Bahia, în care locuiesc aproximativ 14.500.000 de oameni, a acceptat o creştere a salariilor cu 6,5%, însă a spus că agenţii nu vor scăpa de penalizări. Sindicatul poliţiştilor nu a acceptat oferta.

În afara operaţiunii de evacuare a poliţiştilor grevişti, armata braziliană trebuie să preia din atribuţile agenţilor, inclusiv să se ocupe de păstrarea ordinii publice, mai cu seamă că în doar câteva zile începe celebrul Carnaval. Comandantul Forţelor Armate braziliene, generalul Enzo Martins, a asigurat că alţi 900 de soldaţi vor fi mobilizaţi în Bahia, care se pregăteşte pentru venirea a mii de turişti cu ocazia Carnavalului. Potrivit presei locale, deja mai multe concerte şi petreceri au fost anulate de teama unui nou val de violenţe.

Proteste şi la Rio, în ajun de carnaval

Iar greva poliţiştilor riscă să se extindă şi în rândul agenţilor din Rio de Janeiro. Aceştia au ameninţat că vor înceta lucrul pe 10 februarie, cu doar o săptămână înainte de începerea celebrului Carnaval. Perspectiva aceasta îi sperie nu doar pe străinii care intenţionau să petreacă la Rio, ci mai ales pe localnici, care se tem de creşterea infracţionalităţii, de care se ocupă agenţii de poliţie.
 
Bandele traficanţilor stăpânesc peste 100 de favele (suburbii sărace), unele fiind abandonate de autorităţi în mâinile acestora încă din anii '60-'70. Peste un milion de oameni, însemnând aproximativ 17% din populaţia metropolei, trăiesc în ghetouri. Realitatea aceasta strică imaginea „Cidade Maravilhosa", Oraşul Minunat, cum este numit Rio de cei care l-au vizitat.

Lupta lungă din favele

Încă de acum patru ani, autorităţile braziliene au declarat război bandelor de traficanţi de droguri. Ei vor să „pacifice" cartierele locuite de contrabandiştii cu stupefiante, trimiţând unităţi de luptă ale poliţiei, antrenate special pentru gherila urbană. Cunoscute sub numele de Bope, aceste unităţi au pacificat deja 19 favele din cele 130 dominate de regii drogurilor. Obiectivul declarat al autorităţilor este ca până în 2014, când ţara găzduieşte Campionatul Mondial de Fotbal, să se ajungă la 40 de cartiere „curăţate" de
traficanţi. 

"Absenţa poliţiştilor de pe stradă este o invitaţie la hoţie.''
Max Bono jurnalist

Sărac printre bugetari

Poliţiştii brazilieni cer creşterea salariilor cu circa 300 de dolari, mai multe zile libere şi ca participanţii la grevă să nu fie pedepsiţi. Salariul mediu al unui agent de poliţie brazilian este de 867 de dolari pe lună (circa 2.886 lei), fiind unul dintre cele mai mici remuneraţii din Brazilia.

Cupa Mondială va sărăci şi mai mult populaţia?

Lipsa de transparenţă în pregătirile pentru Cupa Mondială de fotbal din 2014 naşte îngrijorări că evenimentul va avea consecinţe sociale mari. Brazilia alocă sume tot mai mari de la buget pentru construcţia de infrastructură - drumuri şi stadioane - dar şi renovări în cele 12 oraşe unde se vor juca meciuri. Toate, în speranţa că vor veni 3,4 milioane de turişti care vor lăsa în Brazilia circa 5,3 miliarde de dolari.

Investiţiile vor fi însă făcute din bani publici şi numai costul stadioanelor a depăşit patru miliarde de dolari. Şi după CMF, va urma un alt eveniment ce va necesita investiţii la fel de mari: Jocurile Olimpice din 2016. Banii publici trebuie luaţi de undeva şi analiştii se tem că că se va lua din banii de protecţie socială. În plus, zeci de mii de oameni sunt evacuaţi din favele (suburbiile sărace) pentru a face loc parcărilor, liniilor speciale pentru CMF. În 2011, 11 milioane de oameni din Brazilia trăiau sub limita sărăciei. Salariul minim în Brazilia de 400 de dolari pe lună. În schimb, oraşul Sao Paolo este cel mai scump din emisfera vestică, depăşind Londra şi New York-ul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite