Război comercial din cauza taxei UE pe emisiile avioanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de state, inclusiv  Rusia, SUA şi China, s-au unit pentru a denunţa noua taxă impusă de Uniunea Europeană.

Ţările care se opun unei taxe UE pe emisiile de dioxid de carbon aplicată companiilor aeriene au aprobat, miercuri, în cadrul unui reuniuni ce a avut loc la Moscova, un set de măsuri de reacţie care amplifică riscul declanşării unui război comercial la nivel mondial, transmite agenţia Reuters.

Cele aproximativ 30 de state, printre care SUA, China şi India, au avertizat că, în perioada următoare, companiile de linie din ţările membre UE ar putea asista la suspendarea negocierilor în curs privind solicitările pentru curse pe noi rute şi pentru drepturi de aterizare. Totodată, operatorii aerieni naţionali din statele prezente la reuniune ar putea primi interdicţie să participe la sistemul european de tranzacţionare a certificatelor de dioxid de carbon.

Alte măsuri se referă la depunerea unei plângeri oficiale la Organizaţia Internaţională pentru Aviaţie Civilă a Naţiunilor Unite (ICAO), precum şi la impunerea unor taxe suplimentare operatorilor din Uniunea Europeană. „Fiecare stat va alege cea mai eficientă metodă care va ajuta la anularea sau amânarea implementării taxei UE", a declarat Valeri Okulov, secretar de stat în Ministerul Transporturilor din Rusia.

UE nu vrea să cedeze

De cealaltă parte, comisarul european pentru probleme climatice, Connie Hedegaard, a criticat întâlnirea de la Moscova, pe motiv că reprezentanţii statelor participante nu au reuşit să se pună de acord asupra unei metode alternative pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pe seama cărora este pusă încălzirea globală, scrie „The Guardian".

În plus, oficialii europeni afirmă că operatorii pot evita plata taxei dacă îşi reduc emisiile de dioxid de carbon. Totodată, potrivit estimărilor, costurile companiilor aeriene s-ar putea traduce printr-o creştere de preţ a biletelor de avion cuprinsă între 5 şi 10 euro, considerată ca având un impact redus asupra pasagerilor care călătoresc pe rute internaţionale.

De la începutul acestui an, toate companiile aeriene care folosesc aeroporturile din Uniunea Europeană trebuie să cumpere certificate pentru dioxid de carbon, dar costurile efective vor apărea abia de anul viitor. Pentru început, 85% din aceste certificate vor fi gratuite. Comisia Europeană a reiterat că menţine acest regulament. 

Regula pieţei, mai puternică?

Autorităţile din unele state participante, printre care cele din China, le-au recomandat companiilor lor de linie să nu ia parte la planul iniţiat de UE. Totuşi, oficiali europeni au declarat că, până acum, mulţi operatori din ţările prezente la reuniunea de la Moscova s-au conformat regulilor UE, transmiţând datele necesare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite