Război al submarinelor în Atlanticul de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Submarinele ruseşti cu propulsie nucleară „vânează" mişcările marinei Regale Britanice. Jurnaliştii de la „The Telegraph" relatează că cel puţin un submarin rus din clasa Akula a fost surprins în Atlanticul de Nord când încerca să înregistreze semnalul acustic al submarinelor britanice de tip Vanguard. Acestea din urmă sunt dotate cu rachete nucleare Trident.

„Moscova se joacă cu noi"

Potrivit unor surse din marina Marii Britanii, citate de „The Telegraph", în ultimul timp s-au constatat numeroase „contacte" cu submarinele ruseşti, amintind de tacticile de spionaj din timpul Războiului Rece.

După aceste semne de urmărire, britanicii au trimis un submarin de vânătoare pentru a-şi proteja nava ameninţată. „Ruşii au început să se joace cu noi, cu francezii şi cu americanii în nordul Atlanticului", a declarat un ofiţer de rang înalt al marinei britanice. „Am investit mult în protejarea rachetelor Trident pentru că nu putem risca să îi lăsăm pe ruşi să identifice profilul acustic al submarinelor noastre", a explicat acesta.

Ofiţerul a mai adăugat că, în cazul în care ruşii reuşesc să înregistreze zgomotul unic produs de propulsorul unui submarin Vanguard, atunci siguranţa naţională a Marii Britanii este în pericol.

Navele ruseşti de atac, folosite pentru prima oară în 1986 de armata sovietică, sunt dotate cu un sonar de ultimă generaţie, care poate localiza uşor un submarin Vanguard. Submarinele din clasa Akula (n.r. - rechin în lb.rusă) pot distruge astfel navele britanice înainte ca acestea să lanseze rachetele Trident D4 din dotare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite