"Război rece" între Rusia şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul rus Leonid Ivaşov consideră că tratatele de colaborare sunt în pericol de a fi suspendate Convorbirile dintre o serie de generali din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi

Generalul rus Leonid Ivaşov consideră că tratatele de colaborare sunt în pericol de a fi suspendate

Convorbirile dintre o serie de generali din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi Rusia, purtate la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Rusia-NATO, nu au reuşit să îmbunătăţească relaţiile tot mai tensionate ale Moscovei cu Occidentul. Generalul rus Leonid Ivaşov a declarat, la sfârşitul discuţiilor, că "un război rece" începe între Rusia şi Occident.

Luna trecută, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, declara că ţara sa nu va mai pune în aplicare Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (CFE), un important acord internaţional, care prevedea limitarea forţelor militare pe teritoriul Europei. Şeful Statului Major rus, Iuri Baluevski, a avertizat, potrivit Euronews, că oficialii ruşi se pregătesc să dea curs acestei ameninţări. În acest sens, generalul rus a declarat: "Astăzi, pot spune că Tratatul cu privire la Forţele Convenţionale din Europa (CFE) este pe punctul de a nu mai fi respectat, dar Rusia nu doreşte acest lucru". Moscova susţine că decizia sa este motivată de planul Statelor Unite cu privire la amplasarea unui scut antirachetă şi la deschiderea unor baze militare în Europa de Est. Referindu-se la această problemă, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a răspuns: "Cred că ruşii nu acceptă întru totul ideea că relaţiile noastre cu ţări care le sunt vecine şi care au făcut parte din Uniunea Sovietică sunt, pur şi simplu, nişte relaţii bune între state independente şi Statele Unite". La rândul său, NATO susţine că CFE este esenţial pentru securitatea Europei, dar majoritatea membrilor săi ezită să ratifice tratatul, aşteptând ca Rusia să îşi retragă mai întâi trupele din Georgia şi Republica Moldova. Rusia susţine însă că nu este obligată să facă acest lucru.

Pe acest fundal, generalul rus Leonid Ivaşov a declarat că "un război rece" începe între Rusia şi ţările Europei, apreciind ca necesară instaurarea unui moratoriu nu numai asupra Tratatului Forţelor Armate Convenţionale în Europa, dar şi asupra cooperării cu NATO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite