Război informaţional rusesc în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia duce un război informaţional pe toate fronturile pentru a pregăti opinia publică internă şi pe cea internaţională pentru o eventuală recunoaştere a regimurilor separatiste din Abhazia,

Rusia duce un război informaţional pe toate fronturile pentru a pregăti opinia publică internă şi pe cea internaţională pentru o eventuală recunoaştere a regimurilor separatiste din Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah şi Transnistria. Ţintele acestui demers sunt cititorii occidentali de limbă engleză.

Pentru a-şi atinge scopul, Kremlinul cheltuieşte resurse financiare enorme, cumpărând jurnalişti şi experţi internaţionali care susţin cauza separatiştilor, scrie cotidianul "Timpul" de la Chişinău. Sponsorizate de ruşi, numeroase bloguri şi ziare electronice relatează despre "realizările democratice" şi promovează "dreptul la autodeterminare al statelor nerecunoscute".

În republicile secesioniste sunt formate partide şi ONG-uri-fantomă controlate de aşa-numitele "ministere ale securităţii", pentru a crea impresia unor societăţi democratice şi pluraliste. Se mai subliniază că liderii separatişti au fost aleşi în mod democratic, bucurându-se de susţinerea populaţiei, iar partidele politice activează nestingherit.

Războiul informaţional dus de Moscova este destul de eficient, consideră "Timpul", notând că, pentru a-ţi da seama de acest lucru, este suficientă "lecturarea" zilnică a ştirilor "Google News Alert" referitoare la Moldova sau Georgia.

De multe ori, ştirile despre Moldova, livrate gratuit abonaţilor, au drept sursă "Tiraspol Times" şi alte ziare electronice create de Modest Kolerov, consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin. În "pretinsele ştiri", aşa cum le numeşte "Timpul", se insistă asupra faptului că republicile separatiste nerecunoscute din spaţiul ex-sovietic ar fi mai îndreptăţite să obţină independenţa decât Kosovo.

Birou al comuniştilor ruşi, la Tiraspol Comuniştii ruşi îşi sporesc prezenţa în regiunea transnistreană, prin deschiderea unui birou la Tiraspol, unde primesc în audienţă locuitorii din stânga Nistrului. Anatol Lokoti, deputat în Duma de Stat şi secretar pentru afaceri internaţionale al Partidului Comunist din Rusia, a avut o primă întâlnire cu cetăţenii din zonă.

El a declarat că transnistrenii sunt interesaţi de evoluţiile de la Moscova, pentru că "nu se concep în afara Rusiei". Igor Smirnov, un Lech Walesa rus La loc de cinste pe site-ul "Tiraspol Times" este plasat un portret al liderului separatist Igor Smirnov. Comparat cu fostul preşedinte polonez Lech Walesa, Smirnov este descris ca un om care nu va fi niciodată rege, dar care s-a urcat pe "tronul" unei ţări nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite