Război diplomatic ruso-britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londra a decis să expulzeze patru diplomaţi ruşi. Moscova anunţă contramăsuri "Marea Britanie a declarat Moscovei război diplomatic", prin decizia de a expulza patru diplomaţi ruşi,

Londra a decis să expulzeze patru diplomaţi ruşi. Moscova anunţă contramăsuri

"Marea Britanie a declarat Moscovei război diplomatic", prin decizia de a expulza patru diplomaţi ruşi, după ce Rusia a anunţat că nu îl extrădează pe Andrei Lugovoi, principalul suspect în asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko, scrie presa rusă.

Londra a anunţat că va expulza patru diplomaţi ruşi şi că va revizui cooperarea cu Rusia în domeniul vizelor, în replică la refuzul Moscovei de a-l extrăda pe principalul suspect în otrăvirea cu poloniu a lui Aleksandr Litvinenko.

Majoritatea ruşilor nu vor fi afectaţi de restrictţiile pe care Londra a anunţat că le va impune în ceea ce priveşte regimul de acordare a vizelor, acestea urmând să se aplice doar oficialilor, a declarat un oficial de la ambasada britanică la Moscova, citat de Interfax.

Presa rusă critică şi sugestia formulată de ministrul britanic de externe, David Miliband, ca Rusia să-şi amendeze Constituţia pentru a permite extrădarea unui cetăţean rus. "În ultimii şase ani, Moscova a trimis Marii Britanii 21 de cereri de extrădare, însă niciun suspect nu a fost expulzat.

Printre suspecţi se numără ucigaşi, terorişti, traficanţi de droguri şi persoane implicate în activităţi de deturnare de fonduri. Şase dintre persoanele menţionate în aceste cereri au primit azil politic în Marea Britanie", adaugă "Rossiiskaia Gazeta.

Ministerul rus de Externe a descris acţiunile Marii Britanii drept "imorale" şi "provocatoare" şi promiţând o replică adecvată. Presa moscovită susţine că Marea Britanie vrea în mod clar să evite o periclitare a intereselor sale de afaceri în Rusia, unde este unul dintre cei mai importanţi investitori străini, în principal în sectorul petrolier.

Presa britanică susţine decizia guvernului "Prin refuzul de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi pentru a compărea în faţa justiţiei, preşedintele Putin a comis un delict care merită să fie pedepsit. Premierul Gordon Brown a trecut primul test în calitate de om de stat de anvergură internaţională - şi l-a trecut uşor", scrie "Daily Mail". "The Times" susţine că au fost luate "măsurile potrivite".

"Confruntarea nu este în interesul nimănui, şi nici autorizarea crimelor pe străzile Londrei", scrie "The Guardian". "Daily Telegraph" se aşteaptă ca "Londra să nu fie surprinsă dacă contramăsurile Moscovei vor viza companii britanice din Rusia". Tabloidul "The Sun" consideră că este vorba "despre cel mai mare test pentru nervii europeni de la Războiul Rece". Uniunea Europeană s-a arătat îngrijorată de posibilele evoluţii după expulzarea diplomaţilor ruşi din Marea Britanie, exprimându-şi solidaritatea cu Londra.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite