Raul Castro a preluat ştafeta de la Fidel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Naţională cubaneză l-a desemnat pe Raul Castro succesor al fratelui său, cu un mandat de cinci ani. Noul lider cubanez, în vârstă de 76 de ani, care asigura interimatul de 19

Adunarea Naţională cubaneză l-a desemnat pe Raul Castro succesor al fratelui său, cu un mandat de cinci ani.


Noul lider cubanez, în vârstă de 76 de ani, care asigura interimatul de 19 luni, a declarat la scurt timp după ce a fost ales că îşi "asumă responsabilitatea" de a fi succesorul lui Fidel Castro, dar că va continua să îl "consulte" pe acesta în "deciziile majore".


Ministru al apărării din 1959, Raul Castro a promis schimbări în Cuba - dar nimic "spectaculos"- pentru a ajuta economia sufocată de birocraţie şi de un embargo american dur. În ceea ce priveşte politica însă, analiştii apreciază că Raul va menţine continuitatea regimului şi moştenirea fratelui său, în pofida apelurilor pentru democraţie şi pentru eliberarea prizonierilor politici, lansate de comunitatea internaţională şi de disidenţă.

Responsabilul Departamentului de Stat pentru America Latină, Tom Shannon, a declarat că numirea lui Raul Castro la preşedinţia Cubei lasă să se întrevadă "o potenţială schimbare". Potrivit directoarei centrului de studii latino-americane de la Universitatea din Florida, Raul Castro este supus "unor presiuni majore pentru a continua aceeaşi politică".

Totuşi, "dacă se fac progrese în materie de drepturile omului şi se aplică reforme economice, aceste lucruri ar putea dinamiza relaţiile dintre Cuba şi Statele Unite". Liderii din Miami ai comunităţii cubaneze în exil şi-au exprimat dezamăgirea după anunţarea înlocuirii lui Fidel Castro de către fratele său Raul. În opinia lor, numirea echivalează cu un semn al continuităţii regimului. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite