Raportul Schengen al României, cu scântei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) au reclamat faptul că nu au acces la rapoartele de evaluare ale României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen, că nu le cunosc şi nu pot da un aviz pe aderarea celor două ţări.

Eurodeputaţii au cerut Consiliului European să desecretizeze rapoartele tehnice pentru evaluările României şi Bulgariei. Consiliul le permite accesul doar unora dintre reprezentanţii Comisiei LIBE - cea care va da avizul din partea PE - şi acest lucru doar în condiţii de maximă securitate. Aceste condiţii ale Consiliului au fost atacate dur de europarlamentari.

Aviz negativ în lipsa rapoartelor

Unii dintre ei au spus că, întrucât nu au acces la documente şi deci nu pot vota în cunoştinţă de cauză, vor da aviz negativ aderării celor două ţări. Potrivit oficialilor Consiliului, motivul pentru care rapoartele nu pot fi trimise Parlamentului ţin de caracterul de informaţii clasificate.

Consiliul va continua să refuze

„Aceste rapoarte se referă la securitatea statelor. Sunt chestiuni care ţin de siguranţa frontierelor, de sisteme de informaţii. PE nu are un sistem pentru a trata astfel de informaţii clasificate (n.r. - la care se referă rapoartele tehnice pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen)", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Joechen Muller, ofiţer de presă pe probleme de Justiţie şi Afaceri Interne al Consiliului European.

Preşedintele comisiei parlamentare şi liderii grupurilor politice pot însă să vadă şi să studieze aceste documente la consiliu.

„Nu putem însă, aşa cum a cerut PE, să le trimitem ca ele să devină publice. Consiliul a refuzat acest lucru şi va contiuna să refuze să trimită documentele în lipsa unui sistem care să garanteze respectarea caracterului de informaţii clasificate", a adăugat Muller. El a precizat că nu a existat până ieri un răspuns al Parlamentului European cu privire la această „ofertă" a Consiliului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite