Raduri aeriene şi explozii puternice în Coasta de Fildeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elicoptere ale ONU şi franceze au atacat din nou, duminică seara, ţinte din apropiere de reşedinţa prezidenţială a lui Laurent Gbagbo, din Abidjan, precum şi baze militare, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui în exerciţiu al Coastei de Fildeş a acuzat Franţa că încearcă să îl ucidă pe Gbagbo, care refuză să se retragă după ce a fost înfrânt în alegeri în luna noiembrie. Se crede că el se ascunde într-un buncăr din reşedinţa prezidenţială, după ce au eşuat negocierile privind un acord pentru încetarea focului cu rivalul său politic, Alassane Ouattara.

În zonă se auzeau explozii puternice, potrivit BBC.

Într-un comunicat, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut lansarea de raiduri aeriene pentru că forţele lui Gbagbo folosesc arme grele împotriva populaţiei civile şi trupelor Naţiunilor Unite pentru menţinerea păcii. Şeful ONU i-a cerut, din nou, lui Gbagbo să demisioneze imediat.

Cel puţin şase elicoptere franceze şi două ale ONU s-au ridicat de la baza militară franceză din sudul Abidjanului la câteva minute după decizia ONU de a ataca. Martorii au declarat că aparatele au vizat ţinte din apropiere de reşedinţa lui Gbagbo şi că fum s-a ridicat din zonă.

Reşedinţa a fost distrusă parţial şi a luat foc, potrivit BBC.

image

Am trimis o misiune pentru a încerca să localizăm toate armele grele. Am descoperit arme grele în zona palatului prezidenţial, precum şi în centrul reşedinţei prezidenţiale şi în majoritatea taberelor din Abidjan. Operaţiunea a vizat să neutralizeze aceste arme, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite