Radovan Karadzici vrea ca preşedintele grec Carolos Papoulias să depună mărturie în procesul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici a cerut vineri Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie să îl convoace pe actualul preşedinte grec Carolos Papoulias ca martor în procesul său, potrivit unui document transmis Curţii de către acuzat, relatează AFP.

În perioada în care au avut loc genocidul, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii de care este acuzat Radovan Karadzici în faţa TPI, Papoulias era ministru de Externe în Grecia, între 1993 şi 1996.

"Sunt fundamente rezonabile ca să credem că preşedintele Papoulias are informaţii care pot să susţină concret" cauza acuzatului, afirmă acest document prezentat Curţii de apărarea lui Radovan Karadzici.

Acesta din urmă, în vârstă de 67 de ani în prezent, este acuzat în faţa TPI de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul său în războiul din Bosnia(1992-1995), soldat cu aproximativ 100.000 de morţi.

Apărarea fostului lider al sârbilor din Bosnia propune ca Papoulias să fie convocat în faţa TPI la 26 martie 2013.
Papoulias are o "poziţie unică printre diferiţii interlocutori internaţionali" care au avut de-a face cu preşedintele Karadzici", se mai arată în documentul apărării.

"Din cauza legăturilor religioase şi istorice între Grecia şi sârbi, preşedintele Papoulias a fost unul dintre puţinii interlocutori internaţionali în care sârbii din Bosnia au avut încredere şi cu care au putut discuta confidenţial", afirmă apărarea.

Radovan Karadzici, arestat la Belgrad în 2008, se aşteaptă ca Papoulias să depună mărturie pentru a-l disculpa de bombardarea unei pieţe din Sarajevo la 5 februarie 1994, soldată cu moartea a 67 de persoane, potrivit sursei citate.

În procesul său care s-a deschis în octombrie 2009, el este acuzat în special de masacrarea a circa 8.000 de musulmani în Bosnia în iulie 1995, în enclava Srebreniţa, cel mai grav masacru din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Radovan Karadzici pledează vinovat la toate capetele de acuzare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite