Rachetele iraniene ar putea lovi SUA până în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul este capabil să construiască o rachetă cu rază lungă de acţiune care să lovească SUA până în 2015, a declarat general-locotenentul Henry Obering, directorul Agenţiei de apărare

Iranul este capabil să construiască o rachetă cu rază lungă de acţiune care să lovească SUA până în 2015, a declarat general-locotenentul Henry Obering, directorul Agenţiei de apărare antirachetă, într-un interviu acordat postului de televiziune "Fox News".

Henry Obering a afirmat că ideea este împărtăşită de mai mulţi oficiali ai Pentagonului, care monitorizează cu îngrijorare progresele pe care le face Teheranul în dezvoltarea tehnologiei nucleare.
Acelaşi lucru se observă şi în cazul Coreei de Nord. "Intenţiile Phenianului par destul de ostile, iar noi trebuie să fim foarte atenţi", a susţinut oficialul american.

Declaraţiile sale survin după ce săptămâna trecută, la baza aeriană Vandenberg din California, au fost testate cu succes radarele şi rachetele de interceptare din cadrul noului sistem de apărare antirachetă. Sistemul, dezvoltat pentru a contracara un eventual atac din Asia, nu este însă complet. Washingtonul mai are de rezolvat problema componentelor care ar trebui instalate în Europa Centrală. Henry Obering şi-a exprimat speranţa că testul din Pacific va convinge guvernele de la Varşovia şi Praga să accepte amplasarea radarelor pe teritoriile lor.

Prezent la adunarea ONU la nivel de miniştri de la Washington, şeful diplomaţiei iraniene, Manouchehr Mottaki, a declarat că Statele Unite nu se pot implica într-un război costisitor cu ţara sa, în condiţiile în care trupele americane se află în Irak. Dacă totuşi se va întâmpla acest lucru, Iranul este gata de ripostă. Mottaki a explicat că Teheranul a informat SUA, în urmă cu doi ani, asupra măsurilor pe care le va lua, dar a refuzat să ofere detalii.

Pe de altă parte, diplomatul iranian consideră că administraţia Bush poartă "un război psihologic", militarii şi politicienii americani aducând în discuţie opţiunea unui atac împotriva Iranului din şase în şase luni, în ultimii doi ani. De altfel, în luna iunie, un oficial de la Teheran a calificat drept "gluma anului" intenţia SUA de a construi un sistem de apărare împotriva rachetelor pe care le-ar putea lansa Iranul. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite