Quebec: Victoria separatiştilor, marcată de un incident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Separatiştii din formaţiunea de centru-stânga Partidul din Québéc (PQ) au câştigat alegerile legislative şi vor reveni în fruntea provinciei francofone canadiene după o perioadă de nouă ani.

Pauline Marois, în vârstă de 63 de ani, va forma viitorul guvern şi va deveni astfel prima femeie prim-ministru din istoria Québecului. Dar victoria separatiştilor la alegerile parlamentare din Quebec a fost umbrită de un atentat la viaţa noului premier. Un bărbat, în vârstă de circa 50 de ani, a reuşit să intre cu forţa în sala unde se ţinea reuniunea electorală şi a început să tragă.

Apoi a declanşat un incendiu în spatele sălii, înainte să o ia la fugă. Poliţia a reuşit să-l prindă pe agresor şi să-l aresteze. În momentul arestării, bărbatul a strigat în franceză, dar cu un puternic accent englezesc „englezii se trezesc", potrivit „Le Figaro". Incidentul a întrerupt discursul Paulinei Marois, pe care gărzile de corp au evacuat-o imediat de pe podiumul sălii. Agresiunea a intervenit în momentul în care ea declara în engleză: „Viitorul Quebecului este să devină un stat suveran".

După o întrerupere de câteva minute, Marois a revenit pe podium pentru a calma publicul şi a-şi încheia rapid discursul. Unii membri ai comunităţii anglofone se tem că sosirea la putere a separatiştilor va avea un impact negativ asupra statutului lor. Quebecul, spre care se îndreaptă şi o mulţime de români, datorită politicii de imigraţie mai flexibile, are de mai mulţi ani intenţii secesioniste. Dar promisiunea Partidului din Quebec este greu de ţinut din moment ce nu va avea, cu scorul obţinut - 32 la sută din voturi - majoritate în Parlament. În Quebec au mai avut loc două referendumuri privind independenţa, în 1980 şi 1995, ambele au eşuat.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite