VIDEO Quebec: Marea foamete din Ucraina este un genocid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Parlamentului din Quebec au adoptat în unanimitate o lege prin care marea foametedin Ucraina este declarată genocid, anunţă Newswire.

Legea, al cărei proiect a fost prezentat în luna noiembrie de parlamentarul Louise Beaudoin şi care a fost aprobat în unanimitate în primă lectură, comemorează victimele marii foamete, scrie Newswire.

Norma recunoaşte Holodomor drept "foamete şi genocid produs în Ucraina în 1931 şi 1933, în care milioane de ucraineni şi-au pierdut viaţa ca victime ale unei foamete produsă în mod deliberat de regimul sovietic în timpul lui Iosif Stalin, pentru a zdrobi aspiraţiile poporului ucrainean pentru o Ucraină liberă şi independentă".

Textul prevede şi că a patra sâmbătă din luna noiembrie a fiecărui an va fi în Quebec "Zi de comemorare a foametei şi genocidului ucrainean".

Moscova contestă că marea foamete ar fi fost organizată pentru exterminarea poporului ucrainean.

Numele Holodomor, care înseamnă "exterminare prin foame", a fost dat în Ucraina foametei din anii '30 care a afectat marile regiuni agricole ale URSS: Ucraina, Rusia centrală, Siberia de vest, sudul Uralilor, Kazahstan şi Caucazul de Nord. În funcţie de informaţii, marea foamete s-a soldat cu 7 sau 8 milioane de morţi, dintre care 3-3,5 milioane în Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite