„Putinizarea“ lui Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a presei votată de Parlamentul din Budapesta a stârnit reacţii negative dure şi în Europa, punând chiar sub semnul întrebării preşedinţia europeană a Ungariei.

"Este oare Budapesta demnă să prezideze Uniunea Europeană?", s-a întrebat Jean Asselborne, ministrul de Externe al Luxemburgului. El a cerut Comisiei Europene să ia imediat măsuri împotriva legii presei care „încalcă spiritul şi textul acordurilor UE şi este un pericol direct la adresa democraţiei, deoarece statul controlează opiniile. Până acum preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a fost considerat ultimul dictator din Europa, dar situaţia se va schimba dacă legea intră în vigoare în Ungaria", a arătat Asselborne. O comparaţie asemănătoare a apărut şi în „Gazeta Wyborcza". Cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat Ungaria de încălcarea principiilor statului de drept iar  comisarul pentru libertatea presei al OSCE  a considerat că astfel de reglementări juridice de limitare a libertăţii presei se iau doar în "regimuri autocrate". Cotidianul "Die Welt" a publicat un articol intitulat "Führerstaat Ungarn", în care a comparat situaţia din Ungaria cu cea din anii '30,  de proliferare a antisemitismului. 

Ca reacţie, Zsolt Semlyen, vicepremierul Guvernului ungar ,a afirmat că toate criticile occidentale li se trag de la faptul că "liberalii de stânga de-acasă s-au dus cu jalba'n proţap la toţi prietenii lor din Europa", l-a citat "Magyar Nemzet" pe Semlyen.

“Este oare Budapesta demnă să prezideze UE?"
Jean Asselborne ministrul de Externe din Luxemburg

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite