Putin urma să fie asasinat de ceceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu şase zile înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia, o ştire bombă a a făcut înconjurul Rusiei: serviciile secrete ruse şi ucrainene au anunţat ieri că au dejucat o tentativă de asasinat asupra premierului Vladimir Putin, ce urma să aibă loc după scrutinul din 4 martie, pe care toată lumea spune că fostul agent KGB îl va câştiga.

Islamiştii ceceni arestaţi în Ucraina intenţionau să amplaseze mine pe bulevardul Kutuzovski din Moscova, pe care premierul îl foloseşte zilnic, scrie presa rusă. Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot după explozia unei bombe, la 4 ianuarie, într-un apartament din Odessa (sudul Ucrainei), în care o persoană a fost ucisă. Alte două persoane au fost arestate şi au afirmat, la postul de televiziune Pervîi Kanal, că lucrează pentru liderul islamist Doku Umarov, inamicul numărul unu al Kremlinului. Umarov a revendicat majoritatea atentatelor comise în Rusia în ultimii ani, printre care atentatul de pe aeroportul din Moscova din ianuarie 2011, soldat cu 37 de morţi.

Teroriştii şi-au recunoscut vina la TV

„Pregătirile erau încheiate şi data era fixată pentru atentat: după alegerile prezidenţiale", a declarat una dintre cele două persoane arestate, Adam Osmaiev, în vârstă de 32 de ani, originar din Cecenia, dat în urmărire internaţională şi încă doi complici ai lui, implicaţi în activitatea teroristă. Detalii ale complotului şi o înregistrare video care arată coloana oficială a lui Putin au fost descoperite pe laptopuri aflate în apartamentul din Odessa. Atacurile islamiştilor vizau şi „ţinte economice". Serviciile secrete ruse şi ucrainene spun că rolul lui Osmaev, în timpul acestui atentat eşuat, consta în instruirea teroriştilor şi trimiterea lor la Moscova.

El a venit în Ucraina, unde s-a întâlnit cu „elevii" săi - Ruslan Madaev, originar din Cecenia, şi Ilia Pianzin din Kazahstan. Pianzin a precizat că el şi Madaiev au ajuns în Ucraina din Emiratele Arabe Unite, via Turcia. În timpul unei operaţiuni de instructaj, bomba pe care o ţinea Madaev a explodat şi el a murit. Pianzin a fost rănit. Aflând despre explozie, Osmaev s-a ascuns la Odessa, dar serviciile secrete ucrainene i-au dat de urmă şi l-au arestat după ce la 4 februarie, la Odessa, a venit tatăl lui Osmaev, Aslanbek.

Interceptarea convorbirilor telefonice ale cecenului au dus la descoperirea locului unde se afla fiul lui. Pianzin a fost reţinut şi acum se verifică dacă şi tatăl lui este implicat în acest atentat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite