Putin a rămas fără premiul Quadriga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigiosul premiu german Quadriga, nu va mai fi acordat anul acesta, după ce organizatorii au fost aspru criticaţi pentru că hotărâseră să-i ofere distincţia controversatului premier rus Vladimir Putin. Fundaţia Werkstatt Deutschland care acordă premiul a anunţat că retrage nominalizarea lui Putin „cu mare regret", invocând „criticile masive din presă şi lumea politică" în legătură cu alegerea făcută.

„Presiunea din ce în ce mai mare nu mai poate fi suportată şi riscă să escaladeze", au declarat organizatorii. Putin urma să fie recompensat pentru „serviciul său în slujba încrederii şi stabilităţii relaţiilor germano-ruse". Criticii spun că în perioada în care a fost preşedinte, din 2000 până în 2008, Vladimir Putin - fost agent KGB - a supervizat politicile opresive ale guvernului şi a limitat libertăţile civile.

Boicotul foştilor laureaţi

Comisiarul pentru drepturile omului al Germaniei, Markus Loening, a spus că este „cinic" ca Putin să fie pus pe picior de egalitate cu precedenţi laureaţi ai premiului, între care Mihail Gorbaciov sau Vaclav Havel. Fostul preşedinte ceh a ameninţat că va înapoia distincţia. Câştigătorul de anul trecut, artistul danez Olafur Eliasson, deja a returnat premiul.

Premiul Quadriga, numit aşa după statuia care se află deasupra porţii Brandenburg din Berlin, se acordă anual cu ocazia aniversării reunificării germane şi este dedicat „tuturor celor al căror curaj a dărâmat ziduri şi al căror angajament a construit punţi". O purtătoare de cuvânt a lui Havel a declarat că premiul ar trebui acordat oamenilor „care şi-au dedicat vieţile protejării drepturilor omului şi libertăţilor, promovării democraţiei", menţionând numele disidentului chinez Liu Xiaobo, al militantului pentru drepturile omului în Rusia Serghei Kovaliov şi al jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisă în 2006. Putin a fost în mod periodic criticat pentru modul în care a condus războiul din Cecenia, reprimarea presei, reducerea la tăcere a opoziţiei şi a societăţii civile.

Această polemică intervine în timp ce la Hanovra se vor deschide astăzi consultările interguvernamentale germano-ruse, la care participă cancelarul Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitri Medvedev. Un purtător de cuvânt al lui Putin a comentat că disputa nu va avea niciun efect asupra relaţiilor ruso-germane, iar Moscova tratează „cu respect" orice decizie luată de organizaţie. 

"„Vom trata cu respect orice decizie a acestei organizaţii, acest lucru nu are nicio legătură cu relaţiile ruso-germane".''
Dmitri Peskov Purtător de cuvânt al premierului rus

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite