Putin ridică miza în negocierile privind scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus a ameninţat cu retragerea din tratatul privind armele nucleare cu rază medie de acţiune. Secretarul de stat american Condoleezza Rice şi secretarul pentru apărare Robert

Preşedintele rus a ameninţat cu retragerea din tratatul privind armele nucleare cu rază medie de acţiune.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice şi secretarul pentru apărare Robert Gates au sosit ieri la Moscova pentru negocieri "2+2" cu omologii ruşi, Serghei Lavrov şi Anatoly Serdyukov, privind amplasarea scutului antirachetă în Europa. În cursul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, acesta i-a avertizat "să nu forţeze nota".

Putin, care s-a lăsat aşteptat mai multe minute la întrevederea cu Condoleezza Rice şi Robert Gates, a părut a ironiza, în cursul discuţiilor, planurile SUA de a construi un radar în Cehia şi dispozitive de interceptare în Polonia.

"Într-o zi, am putea decide împreună că este nevoie să instalăm dispozitive antirachetă pe Lună. Dar, înainte de a ajunge acolo, posibilitatea de a cădea de acord va fi pierdută, deoarece SUA îşi vor fi implementat deja propriile planuri", a spus el. Putin a ameninţat că Rusia ar putea revoca un important tratat privind neproliferarea rachetelor cu rază medie de acţiune, dacă acesta nu va fi extins pentru a include şi alte ţări, în afară de SUA şi Rusia.

El a precizat că există ţări, apropiate de graniţele Rusiei, care dezvoltă acest tip de arme. Analiştii au declarat că Putin s-a referit probabil la Iran, Pakistan şi Coreea de Nord. Tratatul menţionat a fost semnat de SUA şi Rusia cu 20 de ani în urmă şi a condus la eliminarea a circa 3.000 de rachete ruse şi americane. Anterior, Rusia a mai ameninţat cu ieşirea dintr-un alt tratat, cel privind armele convenţionale în Europa, dacă documentul nu este ratificat de toate ţările NATO.

"Dorim să găsim căi de cooperare pentru binele comun. Aspectele care ne unesc, în încercarea de a ţine piept ameninţării teroriste, proliferării nucleare, sunt mai importante decât cele care creează divergenţe între noi", a declarat Rice.

Oferta SUA

Daniel Fried, subsecretar de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, a afirmat că Washingtonul va propune Kremlinului ca Rusia să intre sub protecţia scutului. Analistul rus Alexander Goltz spune însă că poziţiile rusă şi americană sunt atât de divergente încât nu este de aşteptat un acord. El a adăugat totuşi că un asemenea program militar i-ar conveni lui Putin, deoarece ar distrage atenţia de la criticile privind democraţia şi drepturile omului. "Putin nu doreşte nicio interferenţă occidentală în planurile sale de a continua implicarea în politică după încheierea mandatului de preşedinte, în martie 2008", a spus Goltz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite