Putin reduce opoziţia la tăcere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Sute de manifestanţi au fost arestaţi la demonstraţiile organizate împotriva liderului de la Kremlin. Cu o săptămănă înainte de alegerile legislative, opoziţia din Rusia este ţinta

>> Sute de manifestanţi au fost arestaţi la demonstraţiile organizate împotriva liderului de la Kremlin.

Cu o săptămănă înainte de alegerile legislative, opoziţia din Rusia este ţinta unor acţiuni în forţă fără precedent. Două manifestaţii anti-Putin organizate la Moscova şi Sankt-Petersburg s-au lăsat cu sute de arestări. Fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui Putin, a fost arestat şi condamnat la cinci zile de închisoare.

Membrii opoziţiei ruse au fost arestaţi şi bătuţi, ieri, la Sankt-Petersburg înaintea unui marş interzis împotriva lui Vladimir Putin. Scutierii i-au lovit pe militanţii naţional-bolşevici din mişcarea scriitorului Eduard Limonov. Incidentul a dus la arestatea a aproximativ 200 de persoane, printre care şeful secţiei locale a partidului de opoziţie Iabloko, Maxim Reznik şi Nikita Belih, liderul formaţiunii Uniunea Forţelor de Dreapta (SPS).

Pentru câteva ore a fost reţinut de poliţie şi Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei liberale din Rusia. Candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor, Nemţov a petrecut două ore la comisariat pentru a explica ce făcea la marşul neautorizat. Sankt-Petersburg, oraşul natal al preşedintelui Putin, a fost invadat de forţele de ordine de la primele ore ale dimineţii.

În ciuda intervenţiei în forţă a poliţiei, aproximativ 500 de manifestanţi au defilat cu garoafe în mâini în Piaţa Palatului, loc important al revoluţiei bolşevice.

Niciun post de televiziune din Rusia nu a relatat despre ciocnirile dintre opoziţie şi poliţie, produse cu o zi înainte ca Putin să sosească într-o vizită la Sank-Petersburg.

Kasparov, trimis la carceră

"Marşul dezacordului" de la Sankt-Petersburg a fost organizat după o manifestaţie similară derulată la Moscova, care s-a soldat cu arestarea şi condamnarea la cinci zile de închisoare a campionului de şah Garry Kasparov.

Liderul mişcării de opoziţie Cealaltă Rusie şi candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor, Kasparov a fost arestat în timp ce încerca să ajungă la Comisia Electorală Centrală cu un grup de partizani pentru a denunţa alegerile legislative "incorecte" din 2 decembrie.

În timp ce Kasparov era urcat cu forţa într-un vehicul al poliţiei, aproximativ 2.000 de persoane manifestau pe bulevardul Saharov din Moscova, pentru a cere o "Rusie fără Putin". Reprimarea manifestaţiilor de la Moscova şi Sank-Petersburg are loc la trei zile după ce liderul de la Kremlin i-a atacat dur pe membrii opoziţiei, numindu-i "şacali", în căutarea de finanţare străină. Kasparov nu este la prima arestare. La începutul anului, el a fost reţinut de poliţie şi amendat pentru organizarea unei manifestaţii anti-Putin, la Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite