Putin ar putea rămâne la putere până în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai multe luni de incertitudine privind cine va candida la alegerile din 2012 din partea Partidului Rusia Unită, dilema s-a clarificat astăzi.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a propus pe premierul Vladimir Putin drept candidat la prezidenţialele din martie 2012, în cadrul congresului partidului de guvernământ Rusia Unită. Ca un premiu de consolare, pentru cel care va rămâne în istorie drept singurul preşedinte post-sovietic al Rusiei care a avut un singur mandat, Putin a spus că Medvedev va deveni premierul său, în 2012 şi lider pe lista de partid în alegerile legislative.

Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru luna martie şi, datorită opoziţiei slabe din Rusia, candidatul partidului la putere va câştiga aproape sigur fotoliul de la Kremlin.

Mandat de şase ani

Potrivit schimbărilor constituţionale promovate de Medvedev şi care au fost suspectate ca având scopul de a consolida puterea lui Putin, noul preşedinte va avea un mandat de şase ani, şi nu de patru ani, ca până acum. Aceasta înseamnă că, dacă Putin va ajunge din nou preşedinte pentru două mandate consecutive, ar putea rămâne la putere pânăîn 2024, când va împlini 72 de ani.

"E un scenariu catastrofal pentru Rusia. Ne putem aştepta la retrageri de capital, emigraţie şi dependenţă de resursele naturale", a declarat fostul ministru Boris Nemtsov, acum membru al opoziţiei liberale, citat de ziarul canadian "Times Colonist" . Totuşi, Chris Weafer, strateg la banca de investiţii Troika Dialog din Moscova, a declarat, pentru aceeaşi publicaţie, că Putin va încerca să atragă investiţii străine în cel de-al treilea mandate al său.

"Cred că va avea un cabinet pro-business şi reformator. Nu mă aştept la o reacţie a pieţei faţă de această ştire. Investitorii sunt mai îngrijoraţi de evenimentele globale şi de scăderea preţului petrolului", a spus el.

Dar Partidul Rusia Unită a pierdut în popularitate în ultimele luni. Potrivit ultimului sondaj, realizat de VTsIOM, 43% din ruşi vor vota cu Rusia Unită, faţă de 60% în octombrie 2008, când a înregistrat un maximum de popularitate. Totuşi, Rusia Unită are o popularitate de cel puţin patru ori mai mare decât oricare dintre partidele de opoziţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite