Putin îşi pregăteşte fotoliul de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Actualul lider de la Kremlin a redus din prerogativele FSB. Serviciul secret rus FSB (fostul KGB) nu va mai putea interzice unui investitor străin să cumpere o companie rusească, decizia

>> Actualul lider de la Kremlin a redus din prerogativele FSB.

Serviciul secret rus FSB (fostul KGB) nu va mai putea interzice unui investitor străin să cumpere o companie rusească, decizia finală urmând să aparţină premierului rus, potrivit unui nou proiect de lege privind accesul la sectoarele strategice. Actul normativ mai are nevoie de aprobarea lui Vladimir Putin, acum preşedinte, dar peste câteva săptămâni probabil premier.

În varianta iniţială a textului, FSB şi Comisia interdepartamentală pentru apărarea secretului de stat urmau să primească drept de veto în cazul unei afaceri susceptibile de a constitui o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Acum, proiectul a fost modificat în urma şedinţei ce a avut loc săptămâna trecută la Kremlin, scrie cotidianul "Vedomosti", citat de Hotnews.

Reuniunea a fost condusă de şeful administraţiei, Serghei Sobianin, şi au mai luat parte ministrul industriei şi energiei, Viktor Hristenko, şi adjunctul directorului FSB, Iuri Gorbunov. FSB şi Comisia pentru secretul de stat vor formula doar o concluzie, ultimul cuvânt revenind Comisiei guvernamentale, adică premierului.


Nicio bucurie pentru investitorii străini


Succesorul actualului lider de la Kremlin şi chiar Vladimir Putin declarau de curând că Rusia nu va împiedica firmele străine să investească în sectorul petrolului şi gazelor, dar, potrivit noii legi, străinii vor fi obligaţi în curând să negocieze cumpărarea a 10% sau chiar a 5% din acţiunile corporaţiilor ruse care se ocupă cu extracţia zăcămintelor importante, calificate drept "strategice", scrie RIA Novosti.

În opinia întreprinzătorilor străini, proiectul de lege este incomplet. Nu prezintă o listă de motive pentru refuz, a dispărut prevederea potrivit căreia dacă în termen de şase luni investitorul nu primeşte răspuns de la guvern, afacerea este automat aprobată. Un director de la Gazprom, citat de presa rusă, a declarat că este sigur că legea nu se va aplica şi firmelor în care participaţia statului depăşeşte pragul de 50%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite