Putin spune că nu are nevoie de trucuri pentru a câştiga alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus, Vladimir Putin, a respins marţi apelurile opoziţiei de revizuire a rezultatelor alegerilor legislative din decembrie şi a dat asigurări că nu are nevoie să trişeze pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din martie, potrivit agenţiilor ruse de presă, citate de AFP.

"Nu se poate pune problema despre discuţii privind o revizuire" a rezultatelor alegerilor, a precizat el.

Ulterior, exprimându-se pe tema prezidenţialelor din martie, el a dat asigurări că nu are nevoie să falsifice acest scrutin.

"În calitate de candidat, nu am nevoie de nici un truc (...), vreau să mă bazez pe voinţa expresiei populare, pe încrederea lor", a declarat premierul.

"Trebuie să punem capăt acestor insinuări", a conchis Putin, în cadrul unei reuniuni a partizanilor săi din Frontul popular.

Putin reacţiona la manifestaţia de sâmbătă la care au participat între 70.000 şi 100.000 de persoane la Moscova, potrivit estimărilor presei, pentru a cere alegeri libere în Rusia şi anularea rezultatelor scrutinului legislativ din 4 decembrie, câştigat de partidul de guvernământ Rusia Unită.

Fostul ministru rus de Finanţe Aleksei Kudrin a afirmat marţi că premierul Vladimir Putin este pregătit de dialog cu opoziţia şi de desfăşurarea unor prezidenţiale "corecte" în martie, în faţa unor proteste fără precedent faţă de alegerile legislative ruse, relatează AFP.

Kudrin, pe care premierul rus l-a calificat recent drept "prieten", a declarat pentru ziarul Vedomosti că s-a întâlnit cu Putin înainte de a participa la marele miting al opoziţiei de sâmbătă, pentru a denunţa fraudele la legislative şi a le cere celor două tabere să participe la discuţii.

"Înainte de a merge la miting, i-am explicat această poziţie lui Vladimir Putin. Şi, în ansamblu, am înţeles că un dialog este posibil", a precizat el.

"Din conversaţia mea cu Putin am înţeles că nu se teme de scrutinul de la 4 martie şi că este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru a organiza un scrutin prezidenţial corect", a adăugat acesta.

Vladimir Putin, care a efectuat deja două mandate la Kremlin (2000-2008) şi este candidat la prezidenţialele din martie, se confruntă cu mişcarea de contestare cea mai importantă de la sosirea sa la putere în 2000.

Proteste fără precedent

Conform presei ruse, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat sâmbătă în centrul Moscovei, pentru a cere anularea legislativelor de la 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ, şi sfârşitul regimului lui Putin.

În cadrul mitingului, Kudrin, care a părăsit Ministerul de Finanţe în toamnă, după un conflict cu preşedintele Dmitri Medvedev, a apreciat că Rusia riscă o "revoluţie" dacă nu există "dialog" între putere şi detractorii săi.

Fostul ministru a insistat, în interviul pentru Vedomosti, că nu a fost "delegat de Putin" pentru a discuta cu opoziţia, şi că a mers să manifesteze "după o lungă reflecţie, fără a consulta pe cineva".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite