Putin a început pregătirile pentru succesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Fradkov şi-a oferit demisia. El a fost înlocuit cu Viktor Zubkov, un apropiat al liderului de la Kremlin. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat ieri demisia premierului Mihail

Premierul Fradkov şi-a oferit demisia. El a fost înlocuit cu Viktor Zubkov, un apropiat al liderului de la Kremlin.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat ieri demisia premierului Mihail Fradkov şi a întregului guvern, într-o mişcare-surpriză cu câteva luni înainte de alegerile generale şi cele prezidenţiale. Liderul de la Kremlin a prezentat Dumei candidatura lui Viktor Zubkov, şeful unui serviciu federal de luptă împotriva spălării banilor, pentru postul de prim-ministru.

Premierul Mihail Fradkov a precizat că decizia sa este motivată de "apropierea unor evenimente politice semnificative în ţară şi de propria sa dorinţă de a oferi preşedintelui rus libertatea deplină de decizie, inclusiv în privinţa structurii de personal". "Trebuie să ne gândim la modul în care putem construi o structură de putere care să corespundă mai bine perioadei dinaintea alegerilor şi să pregătească ţara pentru perioada de după alegerile prezidenţiale din martie", susţine că ar fi spus Putin lui Fradkov.

Noul premier, membru al "echipei din Sankt-Petersburg"

Preşedintele Dumei de stat, Boris Grîzlov, a anunţat că în Camera inferioară a parlamentului a fost depusă spre analiză candidatura lui Viktor Zubkov, directorul Serviciului de spionaj financiar, un personaj considerat mai degrabă marginal. Potrivit lui Grîzlov, dezbaterile au fost programate pentru astăzi în consiliul Dumei, apoi pe comisii şi în plen, probabil mâine. Viktor Zubkov era aproape necunoscut, dar are relaţii personale foarte bune cu preşedintele Vladimir Putin.

Zubkov s-a născut la 15 septembrie 1941 în satul Arbat din regiunea Sverdlovsk, în Munţii Urali. Primul său loc de muncă a fost la o fabrică. A făcut apoi studii economice, specializându-se în agricultură. Oficialul propus ca premier a condus timp de 18 ani ferme de stat din regiunea Leningrad, în apropiere de Sankt-Petersburg, înainte de a deveni membru al administraţiei oraşului în 1985. În timpul perioadei de reformă cunoscută sub numele de perestroika sovietică şi în primii ani de după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Zubkov a lucrat în departamentul de relaţii economice externe din cadrul primăriei de la Sankt-Petersburg, în timp ce Putin era primar. Între 1993 şi 2001, a deţinut funcţii importante în Serviciul Federal de Impozite.

În 2001, Putin, care ducea atunci o campanie împotriva oligarhilor, l-a numit şef al serviciului de monitorizare financiară, unul dintre principalele instrumente ale combaterii crimelor financiare şi spălării de bani. În 1998, Zubkov a candidat fără succes la funcţia de guvernator al regiunii Leningrad.

Etapă în cadrul transferului de putere

Serghei Markov, directorul Institutului pentru studii politice din Moscova, susţine că mişcarea lui Putin poate fi interpretată ca una dintre etapele transferului de putere către unul din membrii echipei prezidenţiale. Analistul Konstantin Simonov spune că decizia de demitere a guvernului înseamnă că Putin s-a decis în privinţa succesorului său, amintind că acelaşi mecanism a fost folosit şi de Elţîn în 1999. Preşedintele Fundaţiei pentru o politică eficientă, Gleb Pavloski, crede că noul premier va fi viitorul candidat la preşedinţie, însă Putin şi-a păstrat libertatea de mişcare pentru ca în funcţie de rezultatul alegerilor legislative să ia hotărârea finală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite