Putin, greu de ucis III

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus a obţinut 58,3% din voturi la alegerile de ieri, potrivit primelor exit poll-uri. Scorul îi este suficient pentru a deveni preşedinte după primul tur. Teoretic, „Ţarul“ ar putea păstra puterea până în 2024.

Premierul rus se va întoarce la Kremlin, pentru un al treilea mandat, de data aceasta de şase ani, în ciuda protestelor opoziţiei neparlamentare care contestă legitimitatea acestor alegeri. Pe acest fundal de scădere a popularităţii sale, mai ales în rândul clasei de mijloc, fostul agent KGB îşi doreşte să obţină o victorie zdrobitoare pentru a închide gura adversarilor şi a pune capăt mişcărilor de stradă.

De altfel, la ce contracandidaţi a avut premierul Putin, ar fi de-a dreptul un eşec să scoată un rezultat slab. Principalul său rival, liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, nu a convins electoratul care a ieşit în stradă şi care provine din diverse medii sociale şi din rândul tinerilor să-l voteze, chiar dacă a promis că, dacă va ieşi preşedinte, va invalida scrutinul legislativ din decembrie 2011 şi va organiza noi alegeri cel mai târziu la începutul anului următor.

Nici bazinul electoral al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski nu a crescut, chiar dacă, într-un spot electoral televizat, a ales un măgar pentru a încerca să-şi atragă alegătorii la urne. „Acest măgar râios este simbolul ţării noastre. Dacă voi deveni preşedinte, el se va pune pe picioare", a afirmat liderul ultranaţionalist aşezat într-o sanie şi biciuind animalul care refuză să meargă. „Toată ţara este blocată!", continua Jirinovski în clipul electoral. Deodată, măgarul a pornit şi o voce din fundal conchide: „Jirinovski, şi totul va merge bine".

Fără mare folos la urne. Ceilalţi doi contracandidaţi, Serghei Mironov şi miliardarul Mihail Prohorov, au avut mai mult rol de „iepuri" în acest scrutin. Aşa se şi explică declaraţiile ruşilor la ieşirea de la urne: „L-am votat evident pe Putin. Pe cine altcineva? Doar Putin este capabil să conducă Rusia", a declarat Mihail, student la Facultatea de economie, citat de Reuters. 

Viitoarea Primă-Doamnă a venit la vot

Premierul Vladimir Putin şi soţia sa, Ludmila, au votat duminică la o secţie din Moscova, el fiind ultimul dintre cei cinci candidaţi la prezidenţiale care şi-a exprimat dreptul de vot, scrie Ria Novosti. „Am dormit bine, am făcut sport, apoi am venit aici", a spus Putin, adăugând că este convins că ruşii vor veni în număr mare la vot: „Am încredere că oamenii vor da dovadă de responsabilitate", a mai spus premierul. Ludmila Putina a fost rar văzută în public în ultima perioadă. Presa tabloidă rusă a vehiculat chiar că soţia premierului s-ar fi izolat la o mănăstire. De altfel, premierul rus a cerut presei „să-i lase în pace soţia şi fiicele", relatează RIA Novosti.

„Vedeţi doar că membrii familiei mele nu se ocupă nici de politică, nici de afaceri, nu se amestecă în nimic şi aş vrea ca toată lumea să îi lase în pace, deoarece eu mă preocup de binele şi de siguranţa lor", a declarat şeful Guvernului în cadrul unei întâlniri cu redactorii-şefi ai ziarelor occidentale care a avut loc la reşedinţa sa din Novo-Ogarevo (în apropiere de Moscova). Unul dintre participanţii la întâlnire l-a întrebat pe Putin dacă soţia sa Ludmila este pregătită să revină în viaţa politică în calitate de primă-doamnă.

„Nu este o persoană publică şi nu vrea să fie. În plus, presa modernă este necruţătoare şi nu toată lumea este dispusă să încerce această cruzime", a răspuns Putin. Spre deosebire de alţi şefii de stat care nu ezită să îşi expună soţiile în public, Vladimir Putin este de o discreţie remarcabilă. Dacă în septembrie, când Putin a anunţat că va candida pentru un al treilea mandat în fruntea statului, iar actualul preşedinte, Dmitri Medvedev, va prelua funcţia de premier, Occidentul se întreba „ce va face Putin încă 12 ani în fruntea Rusiei, acum, după mişcările de contestare fără precedent, cu zeci de mii de oameni în stradă, în plină iarnă". Acum întrebarea este „îşi va duce fostul agent KGB până la sfârşit mandatul de şase ani?", a declarat, sub protecţia anonimatului, un diplomat occidental citat de Reuters.

Cu Putin până în 2024?

Dar mai mult ca sigur, spun observatorii, odată instalat la Kremlin, Putin, care deţine toate frâiele puterii şi are pârghii de a influenţa presa, mediile de afaceri, forţele de ordine, armata şi serviciile secrete, va schimba foaia. Opozanţii nu vor mai primi atât de uşor autorizaţie pentru a organiza mitinguri de protest gigant în capitală, cum s-a întâmplat pănă acum, pentru a da impresia că democraţia funcţionează în Rusia, sunt de părere mulţi analişti de la Moscova. De altfel, poliţia moscovită a avertizat că nu va tolera „provocări" în timpul alegerilor prezidenţiale de duminică şi că va pedepsi orice acţiune ilegală.

„Ne îngrijorează acţiunile care se pregătesc cu un singur scop - pentru a pune la îndoială legitimitatea procesului electoral. Am analizat informaţiile din reţelele sociale şi din alte surse şi am ajuns la concluzia că asemenea încercări sunt planificate. Avertizez că vom reacţiona la provocări cu toate forţele, respectând cadrul legal", a declarat şeful Direcţiei de Interne din Moscova, Vladimir Kolokolţev. Opoziţia a anunţat pentru astăzi un miting de protest.

Moscova se pregăteşte pentru mitinguri

Centrul Moscovei se pregătea, aseară, pentru mitinguri. În zona pieţelor Puşkin, Manej, Lubianskaia şi a Pieţei Revoluţiei poliţia a consolidat securitatea în jurul clădirii Comisiei Electorale Centrale. Agenţi de securitate patrulau pe străzile învecinate CEC, în timp ce pe Bolşoi Cerkasski Pereulok, persoane în uniformă îi întrebau pe trecători cu ce scop au venit în această zonă. Astfel de măsuri de securitate au fost luate pentru a asigura securitatea mitingului susţinătorilor lui Putin care după închiderea urnelor s-au adunat pentru a sărbători victoria lui Vladimir Putin în alegeri. Pentru astăzi, opoziţia a anunţat că va organiza un miting de protest.

56,3 la sută era rata de participare la vot la ora locală 18.00. Rata depăşeşte astfel nivelul participării de la legislative.

Nereguli şi incidente în timpul scrutinului

Partidele de opoziţie şi  ONG-ul rus Golos au denunţat duminică fraude în mai multe secţii de vot din Rusia, în primele ore ale derulării scrutinului. „Aceleaşi persoane votează în secţiile numărul 2164 şi 2166" din Moscova, a anunţat pe site-ul său partidul democrat Iabloko, ce a trimis numeroşi observatori la scrutin.

O anchetă realizată de postul britanic de televiziune Sky News a dezvăluit că mii de angajaţi din sistemul public vor primi bani dacă vor vota de mai multe ori în favoarea lui Vladimir Putin, în scrutinul prezidenţial de duminică, lucru dezminţit de staful de campanie al premierului. Potrivit unui angajat care a dorit să rămână anonim, au fost date ordine „de la nivel înalt" pentru ca 25 la sută din cei 200.000 de angajaţi din sectorul public din Moscova să voteze de cinci ori în scrutinul prezidenţial. În schimb, ei vor primi câte 230 de euro.

Tineri alegători au venit din diferite regiuni ale Rusiei, duminică, la bordul a numeroase vehicule pentru a vota la Moscova. Peste 100 de autocare pline cu tineri, adeseori abia ajunşi la majorat, erau grupate în piaţa Bolotnaia şi pe străzile învecinate, în apropiere de Kremlin, în cadrul „turismului electoral" vizibil organizat, notează agenţia France Presse.

Protest La bustul gol

Şi sistemul de camere web instalat în fiecare secţie de votare din Rusia pentru a permite verificarea modului în care se desfăşoară alegerile a  funcţionat cu unele dificultăţi, au anunţat observatorii, citaţi de AFP. În patru secţii de votare din Mahacikala, în Daghestan (Caucazul rus), unde un jurnalist al AFP a urmărit duminică dimineaţă votul prin intermediul acestor camere, calitatea transmisiunii este mult prea proastă pentru a putea vorbi despre o posibilitate reală de control la distanţă: urna nu se poate vedea, imaginile au fost blocate timp de mai multe minute, a dispărut sunetul şi au fost dificultăţi de conectare.

Şi tot ieri, trei militante ale mişcării feministe ucrainene FEMEN au manifestat, topless, în secţia în care a votat chiar Putin. Tinerele, cu sânii goi, şi-au scris cu negru pe piept „Furt pentru Putin". Agenţii de securitate şi poliţiştii le-au reţinut imediat.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite