Putin, la dineu cu Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Palatul Elysee, preşedintele francez a discutat cu premierul rus despre Acordul Rusia-UE Vladimir Putin i-a rezervat Franţei prima sa deplasare importantă în străinătate în calitate

La Palatul Elysee, preşedintele francez a discutat cu premierul rus despre Acordul Rusia-UE

Vladimir Putin i-a rezervat Franţei prima sa deplasare importantă în străinătate în calitate de premier. Hexagonul l-a întâmpinat ca pe un şef de stat.

După o întrevedere cu omologul său francez, Francois Fillon, Vladimir Putin a fost primit ieri de Nicolas Sarkozy pentru "un dineu de lucru". Unul dintre motivele pentru care actualul premier rus a ales Franţa pentru prima sa vizită în străinătate este promisiunea făcută de Nicolas Sarkozy, de a-l primi la Elysee pentru întâia sa deplasare în calitate de şef al guvernului rus.

Însă principala raţiune pentru întâlnirea celor doi înalţi demnitari "este în mod evident legată de preşedinţia franceză a Uniunii Europene, care începe la 1 iulie", conform declaraţiilor lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Oficialii ruşi speră ca preşedinţia franceză a UE să contribuie la ameliorarea relaţiilor Moscovei cu Bruxelles-ul, dar se aşteaptă totodată ca negocierile privind un nou Acord de Parteneriat şi de Cooperare UE-Rusia, care vor fi lansate la sfârşitul lunii iunie la summitul UE-Rusia din Siberia, să fie dure.

Putin îl eclipsează pe Medvedev

La Paris, Putin este însoţit de şeful Agenţiei atomice ruse, de ministrul industriei şi al comerţului, de responsabili ai băncii publice VTB şi ai companiei de automobile AvtoVaz, partenerul Renault. În Rusia, anunţul acestei vizite de stat a relansat polemica referitoare la dificultatea lui Vladimir Putin de a-şi ceda prerogativele de politică externă lui Dmitri Medvedev, alimentând ideea (foarte mediatizată) că Putin rămâne "liderul naţional", deasupra statutului prezidenţial. Cât priveşte viitorul Acord, mai întâi trebuie depăşite disputele dintre Moscova şi unele state membre UE, precum şi probleme spinoase ca energia şi drepturile omului.

Franţa vrea partea ei

Francezii speră să obţină o felie substanţială din "tortul" dezvoltării fără precedent a sectorului imobiliar din Soci, oraşul rus de la malul Mării Negre care va găzdui, în 2014, Jocurile Olimpice de iarnă. În prima linie a negocierilor se află deja grupul electroenergetic Electricite de France (EDF).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite