Putin declanşează operaţiunea "seducţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova îndulceşte tonul faţă de Londra în afacerea Litvinenko Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie se vor dezvolta normal, în pofida scandalului stârnit de expulzările

Moscova îndulceşte tonul faţă de Londra în afacerea Litvinenko

Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie se vor dezvolta normal, în pofida scandalului stârnit de expulzările diplomatice decise de cele două ţări. Declaraţia a fost făcută de preşedintele rus, Vladimir Putin, la scurt timp după ce Moscova a anunţat că patru angajaţi ai ambasadei britanice trebuie să părăsească Rusia în cel mult 10 zile.

Liderul de la Kremlin s-a lansat într-o operaţiune de seducţie a două state membre UE. El i-a invitat pe preşedintele Finlandei, Tarja Halonen, şi pe premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, la Festivalul culturii popoarelor ungro-finice de la Saransk.

Kremlinul a abordat, ieri, un ton mai blând faţă de Londra. "Cred că relaţiile ruso-britanice vor evolua normal. Suntem şi noi, şi ei interesaţi de dezvoltarea acestora, însă acţiunile ambelor părţi trebuie măsurate cu ajutorul simţului comun... Sunt convins că vom găsi împreună o ieşire din această minicriză", a declarat Putin.

Aflat la reuniunea Cvartetului pentru Orientul Mijlociu de la Lisabona, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a întărit afirmaţiile lui Putin, nu însă fără o uşoară notă de ironie la adresa guvernului lui Gordon Brown. "Şi preşedintele Putin şi-a exprimat speranţa că normalitatea va continua. Suntem conştienţi de faptul că un guvern abia ajuns la putere încearcă să-şi definească propria linie politică", a spus acesta.

"Trei plus unu într-o barcă"

Presa rusă interpretează reţinerea Moscovei prin dorinţa acesteia de a pune capăt crizei. Cotidianul "Izvestia" are pe prima pagină o caricatură în care îi arată pe premierul britanic, Gordon Brown, pe şeful diplomaţiei David Miliband şi pe preşedintele Vladimir Putin într-o barcă pe Tamisa, toţi trei cu o singură vâslă în mână. În partea din spate a ambarcaţiunii este aşezat Boris Berezovski, miliardar rus aflat în exil la Londra, care acuză Moscova că l-a otrăvit pe fostul agent secret Aleksandr Litvinenko.

Directorul Institutului economic al Academiei de Ştiinţe, Ruslan Grinberg, declară în cotidianul "Vedomosti" că "răspunsul Moscovei a fost un semnal trimis Angliei că dosarul Litvinenko este grav, dar că nu merită să fie sacrificate relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia, dintre UE şi Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite