Putin, dat gata de un căţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul bulgar pregăteşte în secret un exemplar similar şi pentru Barack Obama. Putin s-a întors sâmbătă de la Sofia cu două cadouri în bagaje: acordul pentru ultimul tronson al gazoductului South Stream şi un pui de ciobănesc bulgăresc.

Exemplarul canin primit în dar de la omologul său bulgar, Boiko Borisov, l-a încântat vizibil pe Vladimir Putin. După conferinţa de presă comună, premierul rus a pozat cu căţelul în braţe, pe care l-a sărutat de mai multe ori, relatează Novinite.com. „I-am oferit căţeluşul lui Putin drept cadou, sper că această rasă bulgărească îl va bucura", a declarat Borisov.

Premierul bulgar împărtăşeşte aceeaşi pasiune pentru câini, ca Vladimir Putin. Borisov preferă ciobănescul bulgar pentru că sunt „loiali, puternici, luptă împotriva prădătorilor şi a oamenilor răi şi sunt foarte buni paznici". Oficialul de la Sofia este de părere că politicienii ar trebui să fie asemenea acestor câini. Presa din Bulgaria scrie că Borisov ar pregăti în secret un căţel similar pentru a-l oferi în dar preşedintelui american Barack Obama. Îngheţate după venirea la putere a liderului de centru-dreapta, Boiko Borisov, proiectele energetice lansate de Rusia împreună cu socialiştii bulgari (South Stream, centrala nucleară de la Belene, oleoductul Alexandroupolis) au fost relansate.

Un semnal în acest sens a fost semnarea acordului între Gazprom şi Bulgarian Energy Holding, ce consfinţeşte ruta gazelor ruseşti prin ţara vecină şi motivul pentru care Vladimir Putin s-a deplasat personal la Sofia. Pentru a-şi asigura acest ultim tronson al South Stream - rivalul proiectului european Nabucco - , Rusia a făcut unele concesii Bulgariei, între care reducerea preţului la gaze şi accesul preferenţial al antreprenorilor bulgari la construirea conductei pe tronsonul bulgăresc. În plus, Putin i-a asigurat pe bulgari că beneficiul lor de pe urma tranzitului de gaze ar putea ajunge, după realizarea gazoductului South Stream, la 2,5 miliarde de euro.

Atât acordul, cât şi prezenţa premierului rus la Sofia au stârnit reacţii diferite în rândul bulgarilor. În timp ce unii le-au salutat, mai multe sute de persoane s-au mobilizat împotriva lor. "Putin, du-te acasă!", "NU Bulgariei lui Putin, centrul energiei pentru Peninsula Balcanică" sau "NU transformării Bulgariei într-un cal troian al Rusiei în UE", se putea citi pe unele pancarte ale protestatarilor relatează Novinite.com.

„Nu mai vindeţi arme ruseşti"

Dacă Rusia a făcut concesii Bulgariei de dragul South Stream, bunăvoinţa s-a oprit la armament. Bulgaria produce fără licenţă puşti Kalaşnikov de concepţie sovietică, destinate exportului. În cadrul discuţiei cu Boiko Borisov, Putin i-a cerut expres omologului bulgar să „rezolve rapid această problemă".

"I-am oferit căţeluşul lui Putin drept cadou, sper că această rasă bulgărească îl va bucura."
Boiko Borisov premierul Bulgariei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite