Putin acceptă să devină premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri că ar accepta să devină premier, dacă Dmitri Medvedev, candidatul formaţiunii pro-Kremlin, Rusia Unită, la alegerile prezidenţiale din 2008,

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri că ar accepta să devină premier, dacă Dmitri Medvedev, candidatul formaţiunii pro-Kremlin, Rusia Unită, la alegerile prezidenţiale din 2008, va fi ales preşedinte în martie 2008.

"Dacă alegătorii din Rusia îi vor acorda încrederea lui Dmitri Anatolievici Medvedev şi dacă va fi ales preşedinte, voi fi pregătit să preiau şefia guvernului", a declarat Putin, cu ocazia congresului Rusiei Unite, organizat la Moscova.

"Nu trebuie să ne fie ruşine sau frică să transferăm prerogativele principale ale ţării, destinul Rusiei în mâinile unui astfel de om", a adăugat el. Vladimir Putin nu mai poate candida la preşedinţie, pentru un al treilea mandat consecutiv, iar analiştii au spus că alegerea lui Medvedev, prieten bun al lui Putin, semnalează dorinţa preşedintelui de a rămâne la putere şi după expirarea mandatului. Putin a intrat în sala de congres împreună cu Medvedev, în aplauzele asistenţei.

Actualul lider de la Kremlin a spus că nu intenţionează să schimbe echilibrul puterii între preşedinte şi premier. Constituţia rusă oferă mai multe prerogative preşedintelui, care îl poate numi sau demite pe premier. Presa rusă scrie că Putin l-ar putea delega pe şeful administraţiei prezidenţiale să gestioneze campania electorală a lui Medvedev. "Pentru prima dată, un candidat la preşedinţie va avea o campanie condusă de şeful administraţiei prezidenţiale", a scris Vedomosti.

În trecut, persoanele care au condus campanii de succes au devenit ulterior şefi ai administraţiei prezidenţiale. Aşa s-a întâmplat cu Anatoli Ciubais, care a condus campania pentru realegerea lui Boris Elţîn în 1996. Medvedev a condus campania lui Putin în 2000.


O sursă din Rusia Unită a declarat că această alegere înseamnă că Medvedev va avea numeroşi oficiali ai Kremlinului alături de el, ca o asigurare în plus că va respecta agenda lui Putin odată ce este ales. "Acţionând astfel, Putin îi va preda de fapt lui Medvedev întreaga sa echipă, care va continua ceea ce face acum", a spus sursa. (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite