Putin: Poliţia nu-i va teroriza pe ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus le-a spus cetăţenilor că iniţiativa de a schimba denumirea Miliţiei în Poliţie îi aparţine preşedintelui Medvedev. Fostul lider de la Kremlin i-a asigurat pe ruşi că statul va „reprima dur orice formă de extremism“, după izbucnirea unor violenţe xenofobe la Moscova şi în alte oraşe ale ţării.

Schimbarea denumirii Miliţie în Poliţie a fost gândită de preşedintele  Rusiei, Dmitri Medvedev, nu doar de faţadă, ci urmărind modificări substanţiale ale sistemului Ministerului de Interne, a declarat, ieri, premierul Vladimir Putin, în timpul programului în direct cu cetăţenii, transmis, ieri, ca de fiecare dată din 2001 încoace, de posturile de radio şi televiziune ruseşti.

Proiectul de lege prezidenţial, pe care Duma de Stat l-a adoptat la 10 decembrie în primă lectură, a fost supus dezbaterii publice înainte să fie trimis Parlamentului.

Fostul lider de la Kremlin a precizat că prevederile referitoare la îngrădirea drepturilor cetăţenilor, care au stârnit neliniştea societăţii şi a experţilor, au fost rectificate, iar un criteriu în aprecierea muncii poliţiei va fi opinia populaţiei care locuieşte în zona de acţiune a poliţistului.

Măsuri de combatere a extremismului

Putin a precizat că în Rusia trebuie să se întreprindă măsuri dure de combatere a manifestărilor extremiste, de oriunde ar proveni. Făcând o evaluare a ultimelor evenimente din capitală, premierul a subliniat că, în decursul multor secole, Rusia a fost un stat multiconfesional şi multinaţional, iar oamenii de diferite naţionalităţi s-au simţit confortabil în orice regiune ar fi locuit.

Miercuri, miliţia din Moscova a reţinut peste 1.300 de persoane din rândul tinerilor radicali şi a persoanelor originare din Caucaz, care au încercat să creeze dezordine în centrul capitalei. De la persoanele reţinute au fost confiscate pistoale cu gloanţe de cauciuc, cuţite, bâte de baseball. La staţiile de metrou Kievskaia şi Smolenskaia au acţionat 1.500 de miliţieni.

Preşedintele Dmitri Medvedev a preferat să comenteze tulburările de la Moscova şi din alte oraşe ale ţării prin intermediul contului de Twitter. El i-a îndemnat pe toţi la odihnă. „Ieri, miliţia a acţionat cu profesionalism. Ea trebuie să se odihnească. Odihniţi-vă şi voi. Noapte bună!", a fost mesajul liderului de la Kremlin.

„Evenimentele de la Moscova sunt exemple ale modului în care un simplu incident se transformă în declanşatorul unei ample şi puternice mişcări naţionaliste", a declarat pentru „Vzgliad" Vadim Muhanov, analist la Centrul pentru problemele Caucazului. În opinia sa, „ultimele incidente arată că, în prezent, sunt prea puţini cei dispuşi să rezolve o problemă apăsătoare şi dureroasă, cum ar fi relaţiile interetnice". Responsabilii forţelor de ordine sunt convinşi că lucrurile nu se vor opri aici şi că violenţele stradale vor continua.

„Trădătorii nu vor fi lichidaţi"

Putin le-a mai transmis cetăţenilor că serviciile speciale ruseşti nu se ocupă peste hotare cu lichidarea fizică a trădătorilor. „Serviciile speciale ruseşti nu folosesc asemenea mijloace", a spus el, răspunzând în direct la întrebarea dacă a fost nevoit să dea ordine pentru eliminarea trădătorilor.

„Nu este un secret că în perioada sovietică, în vremurile staliniste, existau subunităţi speciale care îndeplineau asemenea sarcini, adică îi lichidau pe trădători. Aceste subunităţi au fost demult desfiinţate", a subliniat Putin.

La întrebarea despre Hodorkovski, premierul a răspuns cu o replică dintr-un film sovietic: „Cred că un hoţ ar trebui să fie în închisoare", iar la cea despre demiterea primarului Moscovei, cu o glumă: „A fost concediat de preşedinte pentru comportament nesportiv". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite