Putin şi Voronin s-au înţeles asupra federalizării Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un influent personaj politic din Rusia readuce în atenţie planul secret de reglementare a conflictului transnistrean şi prezenţa trupelor ruseşti în regiune Moscova şi Chişinăul au

Un influent personaj politic din Rusia readuce în atenţie planul secret de reglementare a conflictului transnistrean şi prezenţa trupelor ruseşti în regiune

Moscova şi Chişinăul au căzut de acord asupra federalizării Republicii Moldova, văzută ca unică soluţie pentru rezolvarea diferendului transnistrean, a declarat Serghei Karaganov, preşedintele Consiliului rus pentru Politică Externă şi Securitate, într-un interviu acordat cotidianului "Komsomolskaia Pravda".

Acordul prevede ca Transnistria să beneficieze de o autonomie lărgită în interiorul viitorului stat federal Republica Moldova. Oficialul rus a precizat că înţelegerea vizează prezenţa unor baze militare ruseşti permanente pe teritoriul moldovean.

Chestiunea bazelor stabile urmează să fie legalizată de parlamentul de la Chişinău. Karaganov, director adjunct al Institutului Europa al Academiei Ruse, şi, totodată, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, susţine că integritatea teritorială a Republicii Moldova "ar putea fi restabilită doar ţinând cont de interesele geopolitice ale Rusiei în sud-estul Europei". Singurul impediment în calea aplicării planului este "poziţia dură" a Uniunii Europene şi a Statelor Unite, care încearcă să limiteze influenţa Rusiei în zonă.

Paralelă între Transnistria şi Abhazia

Preşedintele Consiliului rus pentru Politică Externă şi Securitate compară problema transnistreană cu cea din republica separatistă abhază. "Abhazia, ca şi Transnistria într-o oarecare măsură, este deja un stat independent, cu instituţii proprii, cu un sistem judecătoresc bine conturat, cu o structură mentală pliată pe realităţile ruseşti", a afirmat Karaganov, adăugând că, momentan, nu există "nicio şansă" ca Abhazia să redevină parte integrantă a Georgiei.

Acordarea unui statut privilegiat Transnistriei nu este însă pe placul liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov. Într-o telegramă transmisă preşedintelui Abhaziei, Serghei Bagapş, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul conflictului armat cu Georgia, Smirnov a precizat că independenţa este singura opţiune pentru cele două republici separatiste. "Ne-am obţinut dreptul de a trăi liberi cu preţul sângelui vărsat de fiii şi fiicele noastre", nota preşedintele transnitrean.

"Armenizarea" ţării

Analistul politic Igor Munteanu, citat de BASA-press, consideră că Serghei Karaganov ştie mult mai
mult decât spune despre planurile Moscovei şi Chişinăului. La rândul său, Vlad Cubreacov, preşedintele grupului parlamentar PPCD, crede că prin gura consilierului rus a vorbit însăşi administraţia de la Kremlin. Pe de altă parte, Leonid Bujor, membru al Alianţei Moldova Noastră, a susţinut că preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, nu a fost împuternicit să poarte astfel de negocieri.

Cotidianul "Flux" notează şi el că liderul de la Chişinău a dat de mai multe ori asigurări că nu există nicio înţelegere cu Rusia privind viitorul Moldovei. Aceeaşi publicaţie susţine că Moldova va plăti un preţ mare pentru păstrarea teritorului de dincolo de Nistru în interiorul graniţelor sale. În ultimul timp se configurează o "armenizare" a ţării. Rusia procedează aşa cum a făcut în Armenia, unde companiile ruseşti au investit masiv, pentru a cimenta influenţa politică a Kremlinului. De altfel, Voronin a declarat recent că va propune Moscovei un program vast de investiţii de capital rusesc în Moldova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite