Putin: Rusia nu vrea o confruntare cu Vestul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prioritatea tandemului Medvedev - Putin va fi rezolvarea problemelor economice şi sociale interne. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că prioritatea Rusiei, în anii ce vor urma, este

Prioritatea tandemului Medvedev - Putin va fi rezolvarea problemelor economice şi sociale interne.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că prioritatea Rusiei, în anii ce vor urma, este rezolvarea problemelor economice şi sociale, şi nu revenirea la o confruntare cu Occidentul, asemănătoare Războiului Rece. Pentru rezolvarea acestor chestiuni, liderul de la Kremlin nu se dă în lături să pună umărul, în calitate de premier, alături de succesorul său preferat, Dimitri Medvedev. El a subliniat că va îndrepta rachetele ruseşti împotriva unui alt stat, doar dacă va fi nevoie.

Putin a explicat, în cadrul ultimei sale conferinţe de presă la care au participat aproape 2.000 de ziarişti, că pentru atingerea acestor obiective Moscova trebuie să-şi dezvolte relaţii bune cu toţi partenerii săi, îndeosebi cu SUA. "Niciodată nu vom merge spre o confruntare, dar considerăm că putem să ne apărăm interesele politice şi economice, aşa cum de altfel o fac şi partenerii noştri", a subliniat liderul de la Kremlin, adăugând că Rusia mai trebuie să înveţe în acest sens de la alte state.

NATO nu-şi respectă angajamentele


Şeful statului rus a subliniat că orice temeri în legătură cu creşterea "agresivităţii" ţării sale nu au nicio bază reală. "Rusia şi-a lichidat bazele din străinătate, nu declanşează conflicte, nu se pregăteşte să atace pe nimeni şi respectă strict acordurile internaţionale în domeniul dezarmării", le-a spus el ziariştilor. În schimb, spune el, alte state, inclusiv cele din NATO, nu îşi respectă întotdeau- na angajamentele, dând drept exemplu situaţia legată de varianta revizuită a Tratatului privind forţele convenţionale din Europa (CFE) şi amplasarea de baze militare în apropiere de graniţele Rusiei.


Politica traseelor energetice e "stupidă"


Preşedintele Putin a calificat drept "politică incorectă, stupidă şi lipsită de profesionalism" intenţia statelor occidentale de a stabili căi de livrare a energiei care ocolesc Rusia. Comentând aprecierile presei americane potrivit căreia Gazprom "s-ar fi implantat în corpul Europei", Putin şi-a exprimat surprinderea în legătură cu faptul că "americanii îşi fac atâtea griji pentru corpul Europei". "Poate din cauză că SUA nu pot ele însele să se dezlipească de acest corp", a presupus liderul de la Kremlin. El a afirmat că Rusia nu se teme de pătrunderea companiilor energetice occidentale pe piaţa de hidrocarburi din Rusia.

"Îşi fac averi din hidrocarburile noastre", a spus Putin, "dar noi nu temem de acest proces". Putin a apreciat drept "incorectă" şi "naivă" politica SUA, care exercită presiuni asupra ţărilor europene în tentativa de a găsi noi trasee pentru transportul hidrocarburilor şi făcând apel la acestea să nu mai cumpere gaze şi petrol de la ruşi. "Noi ştim cum acţionează SUA în Europa. Însă în spatele acestor politici, hidrocarburile nu prea se văd", a subliniat el, menţionând că Marea Britanie şi-a epuizat resursele energetice, iar în Norvegia sunt pe cale de epuizare. Putin a amintit că atunci când Iranul, în jurul căruia se inflamează situaţia, a redus livrările de hidrocarburi în Turcia, Rusia le-a compensat fără prea multă vorbă.

Cooperare cu noul locatar de la Casa Albă

Liderul de la Kremlin a mai declarat că Moscova este pregătită pentru un "dialog pozitiv" cu Statele Unite, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie. "Nu contează ce se spune în campania preelectorală, interesele fundamentale ale celor două ţări vor fi în mod inevitabil îndreptate spre construirea unui dialog pozitiv între cele două administraţii.

Cel puţin un parteneriat", a spus el. Putin a ironizat-o pe senatoarea Hillary Clinton, candidată la Casa Albă, recomandându-i să îşi folosească mai mult capul, în loc să se lase condusă de emoţii. El n-a iertat-o pe fosta primă doamnă a Americii care l-a făcut "agent KGB fără suflet".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite