Putin - Ghaddafi, întâlnire de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul revoluţiei libiene, Muammar al-Ghaddafi, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit ştergerea datoriei Libiei către Rusia, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, în timpul

Liderul revoluţiei libiene, Muammar al-Ghaddafi, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit ştergerea datoriei Libiei către Rusia, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, în timpul micului dejun de ieri de la reşedinţa prezidenţială din Tripoli. Astfel, scrie Interfax, pentru Putin, dejunul cu Ghaddafi s-a dovedit a fi cel mai scump din întreaga sa carieră de preşedinte. Această vizită inedită este prima a unui şef de stat rus în Libia, după destrămarea URSS.

După cum a precizat ministrul rus de finanţe, Aleksei Kudrin, nici partea rusă nu a rămas în pagubă, întrucât, "în schimbul ştergerii datoriei, au fost încheiate contracte privind vânzări de armament rusesc către Libia în valoare de mai multe miliarde de dolari". Pentru acest mic dejun, cu miză de miliarde de dolari, Ghaddafi a schimbat întregul program al vizitei preşedintelui rus la Tripoli. În afară de contractele militare şi de problema ştergerii datoriei externe a Libiei faţă de Moscova, liderii rus şi libian au abordat chestiuni din actualitatea internaţională.

Preşedintele rus şi liderul libian au discutat şi perspectivele de cooperare bilaterală în domeniul nuclear civil.
Mai mulţi experţi ruşi au afirmat că Rusia ar putea ajuta Libia să construiască o serie de reactoare pentru centralele sale nucleare. Putin şi Ghaddafi au studiat în detaliu proiecte de cooperare în infrastructurile de transport şi au abordat probleme de securitate în regiunea Golfului Persic.

Armamentul, la mare căutare

Rusia intenţionează să livreze Libiei avioane de vânătoare Suhoi-35, sisteme de apărare antiaeriană TOR-M2E, precum şi echipamente militare, potrivit aceluiaşi ziar. Şi gigantul Gazprom încearcă să dezvolte proiecte în sectorul gazier. Compania rusă a câştigat, în luna decembrie, licitaţiile pentru trei câmpuri gazeifere din bazinul Ghadamess, din sudul Libiei.

Gazprom este interesat de realizarea unor proiecte în Libia, în special de construirea unui gazoduct care să lege Libia de Italia, dar şi de proiecte în alte ţări din Africa de Nord, a declarat directorul general al concernului rus, Alexei Miller, care l-a însoţit pe Putin în vizita acestuia la Tripoli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite