Provocările noului lider al Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii pune la punct ultimele treburi în vechiul său birou, reşedinţa de stat şi maşina preşedintelui ţării au fost deja lustruite cu multă grijă.

De aici încolo începe marea provocare a lui Nicolae Timofti: să realizeze tot ce a promis de la tribuna Parlamentului, dar şi să împace Puterea cu Opoziţia. „Vreau să discut cu Opoziţia, dar dacă PCRM nu vrea, ce să fac? Înseamnă că nu au nevoie de asta", ne-a spus Nicolae Timofti imediat după ce a fost ales de cei 62 de deputaţi necomunişti. De cealaltă parte, Opoziţia îl contestă şi îl consideră nelegitim, ca şi întreaga guvernare.

„Aşteptările din societate legate de noul şef de stat sunt mari, la fel ca şi tensiunea socio-economică. Va fi un mandat dificil, dar Nicolae Timofti are toate posibilităţile să fie un preşedinte activ", îl încurajează analistul Oazu Nantoi.

După ce apele se vor linişti, iar entuziasmul va trece, fiecare partid din coaliţie va încerca să-l tragă de partea sa. „Cu părere de rău, cele trei componente ale AIE vor încerca să-l aibă nu doar ca partener, ci să-l atragă de partea lor în lupta contra concurenţilor. Asta ar putea să-l sustragă de la exercitarea atribuţiilor de preşedinte", crede Nicolae Chirtoacă.

Promisiuni-standard

În discursul său, Nicolae Timofti a reiterat multe probleme cu care se confruntă ţara, printre care şi soluţionarea conflictului transnistrean. „Nicolae Timofti a venit cu declaraţii-standard, făcute la noi de mai toţi politicienii. Atribuţiile principale în acest sens revin Parlamentului şi Guvernului", a comentat Oazu Nantoi.

Noului şef de stat nu i-au scăpat nici declaraţiile legate de combaterea corupţiei. „Lupta cu acest fenomen trebuie să o începem de la faptul că-i vom recunoaşte existenţa", a spus Timofti.  „Dacă se va încadra armonios ca preşedinte în toată construcţia statală, cred că va aduce aportul pentru anumite schimbări în Moldova, inclusiv în lupta cu corupţia sau în reforma puterii judecătoreşti", a comentat avocatul Vitalie Nagacevschi.

Integrarea europeană

Combaterea sărăciei şi atragerea de investiţii au fost o alte promisiuni. „E adevărat că pe unii investiţiile i-ar scăpa de sărăcie, pe majoritatea însă nu-i va ajuta cu prea multe. Trebuie totuşi să-i dăm un credit de încredere", este de părere fostul premier Ion Sturza.

Integrarea europeană rămâne însă în capul listei. „Dacă nu s-ar fi ales un preşedinte, Moldova ar fi devenit ridicolă cu incapacitatea sa de a alege şeful statului. Acum, oficialii nu mai au nicio scuză în adoptarea reformelor, care ar urni starea de lucruri", a comentat Eugen Revenco, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite