Proteste la Madrid împotriva noului plan de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin o mie de "indignaţi" au protestat, vineri seara, în Madrid, faţă de reducerile bugetare estimate la 65 de miliarde de euro, decise de Guvernul spaniol. În timpul manifestaţiei au fost semnalate şi câteva incidente, poliţia asaltându-i cu lovituri de bastoane, relatează AFP.

Scandând "demisia, demisia", sau "ei îşi umplu buzunarele, ole, ole", manifestanţii, încadraţi de aproximativ 20 de camioane ale poliţiei, s-au întâlnit în faţa sediului Partidului Popular (PP), condus de premierul Mariano Rajoy. Preţ de un moment, ei au stat aşezaţi în faţa sediului, cu mâinile ridicate, informează MEdiafax.

Având pancarde cu sloganele obişnuite ale mişcării, precum "ei numesc asta democraţie, dar aşa ceva nu este", protestatarii au pornit apoi spre sediul Partidului Socialist, de opoziţie, acuzându-l de incompetenţă în faţa crizei, la fel ca şi pe cel de dreapta.

Forțele de ordine au încercat să evite ca manifestanţii să se îndrepte spre Parlament, motiv pentru care i-au respins, asaltându-i cu lovituri de bastoane. Cel puţin trei persoane au fost reţinute.

"Cu aceste reduceri, ne împing spre ruină", a declarat Pedro Lopez, un manifestant în vârstă de 30 de ani, care, după ce a studiat trei ani pentru a deveni fucţionar în cadrul justiţiei, a trebuit să renunţe, concursurile de recrutare suspendându-se din 2011.

"Populaţia nu mai are bani, şi urmează să aibă şi mai puţini", a adăugat Lopez.

După adoptarea unui buget pentru 2012 de o rigoare fără precedent, prin care se făceau economii estimate la 27,3 miliarde de auro, Guvernul a anunţat de curând noi reduceri bugetare, prin care încearcă să economisească 65 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2014, în special prin creşterea TVA-ului, şi prin tăieri bugetare care vizează funcţionarii şi şomerii.
Acest anunţ, făcut miercuri, a provocat un val de critici împotriva noului plan de austeritate, care va afecta direct puterea de cumpărare a spaniolilor, şi va agrava recesiunea.

Marile sindicate spaniole, UGT şi CCOO, au făcut apel pentru o zi de manifestaţii, acestea urmând să se desfăşoare pe 19 iulie, în timp ce protestele funcţionarilor s-au înmulţit pe tot teritoriul acestei ţări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite