Protest faţă de ucrainizarea şcolilor minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Regiunilor (PR), formaţiune de opoziţie din Ucraina, protestează faţă de intenţia guvernului de a lipsi minorităţile de educaţie în limba maternă, afirmând că astfel de

Partidul Regiunilor (PR), formaţiune de opoziţie din Ucraina, protestează faţă de intenţia guvernului de a lipsi minorităţile de educaţie în limba maternă, afirmând că astfel de măsuri sunt fără precedent într-o democraţie.

Iniţiativa aparţine deputatului de origine română, Ivan Popescu, specialist în problema minorităţilor.

Potrivit deputatului, ordinul Ministerului ucrainean al învăţământului ca, în decurs de trei ani, în toate şcolile minorităţilor limba de predare să devină ucraineana, este apreciată atât de Partidul Regiunilor cât şi de opinia publică drept "cazul cel mai iraţional şi provocator din istoria Ucrainei independente".

Ivan Popescu s-a întâlnit în circumscripţia sa electorală din Cernăuţi cu numeroşi directori de şcoli cu limba de predare română, care şi-au exprimat protestul faţă de această măsură, inclusiv cei care în consiliile locale reprezintă forţe politice "portocalii", aflate la putere.

Naţionalism sălbatic

Ivan Popescu a declarat că pe plan local a început o campanie de strângere de semnături în rândul părinţilor, profesorilor şi directorilor de şcoli, indiferent de naţionalitate, pentru a se vedea cine se pronunţă în favoarea valorilor europene şi cine sprijină "naţionalismul sălbatic".

Agenţia MTI notează că poziţia Partidului Regiunilor care se bazează mai ales pe sprijinul alegătorilor ruşi din estul şi sudul ţării ar putea duce la schimbarea atitudinii guvernului, deoarece, până acum, singurii care au protestat la adresa ordinului ministrului învăţământului au fost maghiarii din Ucraina subcarpatică.

Eliminarea educaţiei în limbile minorităţilor reprezintă cazul cel mai iraţional şi provocator din istoria Ucrainei independente
Ivan Popescu,
deputat Partidul Regiunilor

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite