Protest la ONU, cauzat de remarci privind "holocaustul" din Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii SUA, Marii Britanii şi Franţei au părăsit în semn de protest o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU, după ce reprezentantul Libiei a asemănat situaţia grea a

Reprezentanţii SUA, Marii Britanii şi Franţei au părăsit în semn de protest o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU, după ce reprezentantul Libiei a asemănat situaţia grea a palestinienilor din Gaza cu Holocaustul nazist. Trimişii din Belgia şi Costa Rica s-au alăturat protestului. Este un gest rar întâlnit la şedinţele Consiliului de Securitate.

Diplomaţii au spus că remarcile au fost făcute miercuri seara, în cadrul unui discurs ţinut de adjunctul trimisului permanent al Libiei la ONU, Ibrahim Dabbashi, care are şi titlul de ambasador. "Ambasadorul libian a comparat situaţia din Gaza cu Holocaustul nazist.

După aceea, emisarii occidentali s-au ridicat şi au plecat în semn de protest", a declarat un diplomat occidental prezent la şedinţă. Consiliul de Securitate discuta un proiect de declaraţie propus de Libia şi de alte câteva ţări care urma să exprime îngrijorarea privind situaţia umanitară din Gaza.

Ambasadorul Africii de Sud, Dumisani Kumalo, care este actualmente preşedintele consiliului de 15 membri al ONU, a declarat şedinţa închisă după gestul de protest. El a spus reporterilor că nu s-a ajuns la un acord şi că discuţiile vor fi reluate ulterior.

Occidentalii, consternaţi de limbajul Libiei

"Unii membri ai consiliului au fost consternaţi de felul cum Libia a pus problema şi nu crede că un asemenea limbaj ajută la avansarea procesului de pace", a declarat oficialul britanic Karen Pierce. "Încercăm să fim toleranţi când este vorba de vederi diferite, dar există limite", a declarat, pentru Reuters, un alt membru al consiliului.

În ianuarie, Israel a închis punctele de frontieră cu Gaza ca răspuns la atacurile palestiniene cu rachete asupra sudului statului evreu. Libia este singura ţară arabă care are reprezentanţi în Consiliul de Securitate al ONU.
ONU a avertizat că acest lucru a avut drept consecinţe o criză umanitară a celor 1,5 milioane de locuitori din Gaza, din care cei mai mulţi depind de ajutorul străin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite