Prosperitatea germană, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi germani trăiesc din ajutoare sociale şi alocaţii pentru copii Cifrele seci prezentate ieri de ministrul social-democrat al muncii, Olaf Scholz, arată că 13% din germani se

Tot mai mulţi germani trăiesc din ajutoare sociale şi alocaţii pentru copii

Cifrele seci prezentate ieri de ministrul social-democrat al muncii, Olaf Scholz, arată că 13% din germani se încadrează la categoria săraci.

Alte 13 procente "au scăpat" de această catalogare întrucât îşi rotunjesc veniturile din alocaţiile destinate copiilor sau din banii de şomaj.

Autorii studiului au subliniat faptul că, în viitorul apropiat, tot mai mulţi angajaţi riscă să fie consideraţi săraci, în pofida faptului că economia germană a înregistrat o creştere. "Acest lucru arată că prea mulţi au salariul minim şi că trebuie să mărim numărul câştigurilor medii", a precizat Scholz. Dar cel mai afectate de aceste cifre sunt familiile monoparentale şi oamenii care nu reuşesc să scape repede de şomaj. Conform normelor Uniunii Europene, un cetăţean este sărac în momentul în care câştigă mai puţin de 60% din venitul mediu, adică 781 euro net.

Clasa de mijloc, în scădere

Concluziile raportului prezentat de ministrul social-democrat sunt completate de cele ale Institutului German pentru Cercetare Economică (DIW) din Berlin.

Conform specialiştilor DIW, între 2000 şi 2006, clasa de mijloc, garantul oricărei societăţi prospere, "a pierdut 8% din membrii săi".

Ajutor de la bogaţi

Procesul a fost însoţit de o creştere a prăpastiei între săraci şi bogaţi. Veniturile primilor au scăzut, în timp ce oamenii care aveau salarii mari câştigă şi mai mult.

În ultima categorie, sunt incluse persoanele al căror venit net lunar depăşeşte 3.418 de euro. Reacţiile la aceste cifre îngrijorătoare pentru economia germană nu au întârziat să apară. Politicienii social-democraţi au adus în discuţie spiritual de solidaritate, cerându-le celor bogaţi să îşi ajute semenii.

"Fără ajutorul celor cu venituri mari, nu vom rezolva această problemă", a declarat parlamentarul Karl Lauterbach (SPD) pentru publicaţia "Neue Presse". Purtătorul de cuvânt al guvernului, Thomas Steg, a precizat că Executivul va analiza concluziile raportului lui Scholz pe 25 iunie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite