Promisiunile de la Bucureşti, nerespectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii militari ai NATO sunt nemulţumiţi de blocajul deciziilor la nivel politic Angajamentele luate la summitul de la Bucureşti în ceea ce priveşte formarea şi întărirea trupelor

Liderii militari ai NATO sunt nemulţumiţi de blocajul deciziilor la nivel politic

Angajamentele luate la summitul de la Bucureşti în ceea ce priveşte formarea şi întărirea trupelor afgane nu sunt respectate, susţine generalul John Craddock.

"De îndată ce începem să formăm trupe, ne împotmolim şi picăm în nas", a declarat generalul John Craddock, comandantul forţelor NATO din Europa, într-un interviu acordat "Financial Times Deutschland". "Colegii mei trimit scrisori, eu dau telefoane, apoi dau şi ei telefoane. Şi tot aşa.

De aceea sunt frustrat", a afirmat Craddock, amintind că la reuniunea din Capitala României statele membre NATO au făcut mai multe promisiuni, care acum nu sunt respectate.

Generalul se referă la unităţile de pregătire şi de antrenament pentru armata afgană. Acestea trebuie să fie formate din 25 până la 30 de soldaţi şi să aibă capacitatea de a lupta împotriva talibanilor şi a Al-Qaida.

Din cele 73 de unităţi care ar fi trebuit să fie înfiinţate până acum, nu există decât 54. Nici banii nu sunt suficienţi.

În prezent, echipamentele pentru elicopterele de intervenţie sunt blocate la o bază din Cehia, deoarece ISAF nu are 4,5 milioane de dolari, sumă necesară pentru aducerea acestora în Afganistan.

Mai multe victime decât în Irak

La summitul de la Bucureşti s-a căzut de acord că formarea armatei afgane este "un factor decisiv" în ceea ce priveşte şansele misiunii ISAF de a câştiga războiul împotriva talibanilor.

Situaţia pe teren este însă din ce în ce mai dificilă. Luna trecută, pentru prima dată, numărul soldaţilor ucişi în Afganistan l-a depăşit pe cel din Irak.

În plus, insurgenţii şi-au schimbat strategia. Acum, ei nu mai atacă obiectivele militare, ci pe cele civile. Şoselele şi clădirile oficiale construite de comunitatea internaţională sunt din ce în ce mai des ţinta atacurilor teroriste.

Critici la adresa Berlinului

Germania intenţionează să amâne trimiterea unor avioane de supraveghere AWACS în Afganistan, în ciuda cererilor insistente ale liderilor militari ai NATO. Potrivit presei germane, guvernul de la Berlin încearcă să evite tensiunile şi disputele interne pe perioada verii, când Bundestagul este în vacanţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite